Suikervrije bananenbrood

Bakrecepten / TussendoortjesBananenbrood
11 januari 2017 / By / Post a Comment

Bananenbrood kan eigenlijk iedereen maken en het mislukt (bijna) nooit… Bananenbrood is heerlijk als snack of bij een lekker kopje koffie. Geen reden dus om bananenbrood niet regelmatig te maken!

Het basisrecept van bananenbrood bestaat vaak uit de volgende ingrediënten: (tarwe)bloem, bakpoeder, kaneel, zout, bananen, boter, suiker, eieren en crème fraîche. Daarnaast kun je er zelfs bijvoorbeeld noten, chocolade, rozijnen, cranberry’s of blauwe bessen aan toevoegen.

Het leuke aan bananenbrood is dat je het een stuk gezonder kan maken dan bovenstaande, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.
Met gezond bedoel ik: geen toegevoegde suikers, geen boter en geen crème fraîche. Met behulp van natuurlijke voedingsmiddelen of gezondere varianten probeer ik dit te vervangen zonder dat dit ten koste gaat van de structuur en smaak.

Regelmatig zal ik nieuwe variaties van de bananenbrood plaatsen op mijn website. Dit zullen zoveel mogelijk de “gezondere” versies zijn zodat je deze met een gerust hart als snack of bij de koffie kan eten.

De eerste variant van de bananenbrood is gemaakt met het laatste wat ik nog in huis had. 3 overrijpe banen, wat pecannoten, 1 appel, en rozijntjes. Ik was zelf erg benieuwd hoe dit zou uitpakken maar het was heerlijk! Natuurlijk kun je een banaan of appel extra toevoegen of bijvoorbeeld minder pecannoten en rozijnen… Wat ik al zei, bananenbrood kan eigenlijk niet mislukken, probeer het zelf maar!

Ingrediënten (één cakevorm):

250 g (tarwe)bloem
2 tl bakpoeder
1 tl gemalen kaneel
1 mespunt zout
3 à 4 rijpe bananen
2 eieren
100 ml magere yoghurt
100 g pecannoten
100 g rozijnen
1 appel in schijfjes

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden
Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet de cakevorm in

Laat de rozijnen in een kom met lauwwarm water ongeveer 10 minuten wellen

Zeef in een grote kom de bloem, bakpoeder, kaneel en het zout
Pel en prak de bananen in een andere kom
Roer de eieren los in een derde kom
Roer de yoghurt bij de eieren
Voeg de geprakte bananen toe aan het eiermengsel
Giet de rozijnen af
Voeg de rozijnen en pecannoten toe en roer goed door elkaar
Schil de appel en snijd hem in partjes

Voeg de bananenmix toe aan de bloem en roer voorzichtig tot een beslag
Verdeel het beslag over de cakevorm en duw de appelpartjes in het beslag

Bak het bananenbrood in ca. 1 uur gaar
Controleer na 50 minuten op gaarheid met een satéprikker
Prik de satéprikker in het midden van het brood, komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar

Laat het brood ca. 15 minuten afkoelen in de vorm op een rooster
Haal daarna het brood uit de vorm en laat volledig afkoelen

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020