29 maart 2020 / By / Post a Comment

Met Kerstmis en Pasen eten veel families traditiegetrouw een feeststol. Tijdens Kerstmis ook wel de kerststol genoemd en tijdens Pasen, de paasstol. Voor mij is dit dus echt een traditie, en is er geen kerstontbijt zonder kerststol en geen paasontbijt zonder paasstol. Tegenwoordig maakt de kerststol en de paasstol nauwelijks verschil en noemen we het ‘feeststol’. Vroeger waren er wel wat verschillen tussen deze twee. Er werden bijvoorbeeld verschillende vullingen gebruikt en de paasstol werd niet afgewerkt met poedersuiker. Maar beide bestaan uit de hoofdbestanddelen: bloem, vruchten en spijs. Dit recept kun je natuurlijk gebruiken voor Kerstmis én Pasen.

Het is niet zo makkelijk om een echt lekkere feeststol te vinden in de supermarkt. Daarnaast zijn deze vaak lang houdbaar wat voor mij al genoeg zegt…. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid suiker, vet en conserveringsmiddelen. Er zullen zeker lekkere stollen te vinden zijn in supermarkten of bij bakkers. Toch vind ik het maken van je eigen feeststol het lekkerst en het is daarnaast een erg leuke bezigheid zo gedurende de feestdagen.
Ik ben echt gek op een plakje (of 2, 3) feeststol en des te leuker is het om hem dan ook helemaal zelf te maken. Moeilijk is het niet maar het vergt wel wat geduld, tijd en vooral veel liefde.

Ingrediënten
1 grote stol

Deeg
» 500 g tarwebloem
» 50 g suiker
» Rasp van een halve citroen
» 2 zakjes gist (14 g)
» 2 tl koek- en speculaaskruiden
» 3 g zout
» 150 g lauwwarme melk
» 100 ml lauwwarm water
» 50 g roomboter in blokjes

Vulling
» 250 g gedroogde vruchten (blanke rozijnen, blauwe rozijnen, krenten, cranberry’s)*
» 100 g noten (amandelen, walnoten, hazelnoten etc.)*
» 300 g amandelspijs**

* Kies zelf wat je lekker vindt in je feeststol. Ik hou ervan om verschillende rozijnen en cranberry’s in mijn stol te hebben en daarnaast vind ik de combinatie met noten erg lekker. Hou je bijvoorbeeld alleen van amandelen, voeg dan alleen amandelen toe. Hou je helemaal niet van noten, dan kun je deze gerust geheel weglaten.

** Wanneer je kant en klaar amandelspijs gebruikt, klop je dit los met een ei en wat citroensap. Dit hoeft niet bij zelfgemaakte amandelspijs. Maak de amandelspijs het liefst een dag van te voren, voor het lekkerste resultaat. Maak de amandelspijs volgens dit recept.

Zo maak je het

» Meng het warme water met de gist en 5 g suiker in een kommetje tot het begint te schuimen (± 5 minuten).

» Doe de tarwebloem, suiker, koek- en speculaaskruiden, citroenrasp en zout een ruime kom/de kom van je keukenmachine. Voeg nu de natte ingrediënten toe; het gist mengsel, de melk en de roomboter. Kneed tot een soepel deeg. Dit kan met je keukenmachine maar kan natuurlijk ook met je handen.
Als je merkt dat het deeg te droog is, voeg dan beetje bij beetje nog wat water toe. Het deeg is klaar als er een licht plakkerig deeg ontstaat (±8 minuten).

» Vorm een bal van het deeg. Leg het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat een uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld.
Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar (behalve het spijs). Druk de lucht uit de deegbal en maak het deeg plat. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het goed door het deeg. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat even staan.

» Maak een mooie staaf van de amandelspijs. Mocht je kant en klare amandelspijs gebruiken. Klop dit dan los met een ei en wat citroensap. Maak er vervolgens ook een mooie staaf van.

» Duw het deeg plat en rol met een deegroller tot een rechthoekige lap. Het deeg mag aan de uiteinden wat dikker zijn. Leg de spijs staaf in het midden van de deeglap.

» Vouw het brood nu dicht. Vouw eerst ⅓e van het deeg over de spijs en vouw de andere helft er terug over heen. Druk de randen goed aan. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met een natte theedoek. Laat de stol nogmaals een uur rijzen.

» Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de stol gedurende 30 minuten goudbruin en gaar. Na 25 minuten kun je even kijken of het brood niet te donker is. Na de eerste 25-30 minuten, verlaag je de temperatuur naar 160 graden en zet je hem nog 10 minuten in de oven.

» Haal de feeststol uit de oven en laat hem afkoelen. Bestrooi met poedersuiker en eet hem met een lekkere laag roomboter.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply