Soms haal ik mijn inspiratie voor nieuwe recepten uit bestaande recepten zoals taarten, cakes of warme maaltijden. Misschien ken je deze wel, de choco kokos cakejes van de Albert Heijn. Dit keer heb ik deze cakejes als inspiratie gebruikt voor mijn Healthy vegan Choconut cakejes. De combinatie van kokos en chocolade is natuurlijk al snel erg lekker. Maar de cakejes van de Albert Heijn zitten vol suiker en zijn daarnaast niet vegan. Nou is vegan voor mij niet het belangrijkste maar de vegan baksels tot nu bevallen zo goed, dus waarom niet?!
Daarnaast vond ik het een uitdaging om dit recept gezond en vegan te maken. Het belangrijkste voor mij is dat ze ook nog voedzaam én lekker zijn!
Ingrediënten
(bakvorm 20 cm x 20 cm)
Basisbeslag
» 150 g dadels (geweld voor minimaal 3 uur in heet water)*
» 80 g cashewnoten (geweld voor minimaal 3 uur in heet water)*
» 1 el chiazaad
» 3 el water
» 225 g appelmoes
» 115 g tarwebloem
» 40 g amandelmeel
» Half zakje bakpoeder
* Je kunt de dadels samen met de cashewnoten gedurende de nacht voordat je gaat bakken, wellen in heet water
Kokosbeslag
Voeg toe aan basisbeslag:
» 25 g kokosrasp
» 10 g agavesiroop
» 10 g tarwebloem
Chocoladebeslag
» Voeg toe aan basisbeslag:
» 50 g cacaopoeder
» 10 g agavesiroop
Ganache
» 200 ml kokosmelk uit blik (light)
» 125 g vegan chocolade 70%
Zo maak je het
» Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de chiazaad met 3 eetlepels water door elkaar en zet dit voor 10 minuten aan de kant. Pureer met een staafmixer de dadels, cashewnoten en appelmoes tot een gladde massa. Voeg het chiazaad mengsel toe en pureer dit nog even kort mee.
Tot slot voeg je de tarwebloem, amandelmeel en bakpoeder toe en roer dit goed door de gepureerde massa.
» Verdeel het beslag in tweeën. Van de ene helft maak je een kokosbeslag en van de andere helft een chocoladebeslag.
» Voeg voor het kokosbeslag de kokosrasp, agavesiroop en tarwebloem toe aan het basisbeslag en roer dit goed door elkaar.
Voeg voor het chocoladebeslag de cacaopoeder en agavesiroop toe aan het basisbeslag en roer ook dit goed door elkaar.
» Vet de ovenschaal in met wat kokosolie. Verdeel het beslag in de ovenschaal. Eerst doe je een schep kokosbeslag in de ovenschaal en vervolgens een schep chocoladebeslag. Blijf dit herhalen totdat je een soort koeienprint hebt. Zet de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
» Wanneer de Choconut cake is afgekoeld kun je de ganache maken. Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur. Breek de chocolade in stukjes en haal het steelpannetje van het vuur. Voeg de chocolade toe en blijf roeren totdat alle chocolade is gesmolten. Laat de ganache een beetje afkoelen en giet het dan over de Choconut cake. Zet de ovenschaal in de koelkast en laat de ganache opstijven.