Ingrediënten
(voor 1 cakevorm)
Speculaasbeslag
» 3 bananen
» 2 eieren
» 50 ml sojamelk
» 50 g roomboter
» 200 g bloem (ik gebruikte 100 g volkorenbloem en 100 g tarwebloem)
» 50 g amandelmeel
» 1 zakje bakpoeder
» 2 el koek- en speculaaskruiden
» 1 el kaneel
» 2 el honing
» 400 g amandelspijs*
Garneren
» Handvol amandelen/amandelschaafsel
» 1 ei
* Gebruik dit recept om gezonder amandelspijs te maken
Zo maak je het
» Maak de amandelspijs volgens dit recept en laat rusten in de koelkast.
» Verwarm de oven voor op 175 graden.
» Pureer de bananen. Voeg de eieren, sojamelk en roomboter toe en meng tot een gladde massa.
» Meng de bloem, amandelmeel, bakpoeder, koek- en speculaaskruiden en kaneel in een kom door elkaar. Voeg het bananenmengsel toe en spatel dit erdoorheen.
» Vet een cakevorm in of gebruik bakpapier.
» Verdeel het beslag in twee delen. Schenk de eerste helft op de bodem.
» Haal de amandelspijs uit de koelkast en rol met een deegroller uit tot een dikke plak. Maak de plak zo lang en breed als de cakevorm.
» Leg de amandelspijs op de bodem en schenk de tweede helft van het beslag eroverheen. Strijk de bovenkant glad.
» Versier de bovenkant met halve amandelen of amandelschaafsel. Klop een ei los en besmeer hiermee de bovenkant van de gezonde speculaas.
» Zet de gevulde speculaas voor 50 à 60 minuten in de oven. Controleer na 50 minuten op gaarheid met een satéprikker.