Verantwoorde cheesecake

Bakrecepten / Tussendoortjes
7 maart 2017 / By / Post a Comment

Cheesecake is ook weer zo een taart waar ik gek op ben. Daarnaast kan cheesecake eigenlijk nooit gaan vervelen omdat je zóveel verschillende variaties kan maken. Een bodem gemaakt van kinderbueno, oreo koekjes, digestive koekjes of chocolate chip cookies, een topping van chocolade of diverse fruitsoorten en verschillende variaties op de “kaaslaag”. Eigenlijk is het te veel om op te noemen en kun je creatief zijn en je eigen cheesecake samenstellen.
Helaas is cheesecake erg calorierijk en niet een al te beste keus. Een punt cheesecake gaat al snel richting de 500 kcal….. best wel veel dus.
Het leek mij een uitdaging om een verantwoorde cheesecake te maken en heb lang nagedacht over de samenstelling van ingrediënten. Mijn eerste poging is redelijk goed uitgepakt en deel daarom het recept op mijn website.

Een gezonde bodem maken leek mij niet zo moeilijk en een lekkere en gezonde topping bedenken was ook niet het probleem. Maar hoe krijg je nu een lekkere cheesecake laag en wat kun je daar het beste voor gebruiken….. Ik was er al wel snel van overtuigd dat de verantwoorde cheesecake lang niet zo romig kon zijn dan een basis recept van de cheesecake. In dit recept heb ik ervoor gekozen om magere vanille kwark 0% vet en volvette Griekse yoghurt te gebruiken. Ik heb de volvette Griekse yoghurt toegevoegd om toch nog een wat romige smaak te krijgen.

Ingrediënten voor 1 cheesecake (bakvorm 18 cm):

Bodem
1 banaan
100 g havermeel
150 g dadels
30 g amandelen
10 g cacao
2 el zonnebloemolie
5 g kokosschaafsel

Vulling
400 g magere vanille kwark 0% vet
200 g Griekse yoghurt volvet
3 eieren
* eventueel 10 g suiker
20 g bloem

Topping
125 g diepvries frambozen
* eventueel 50 g gesmolten pure chocolade

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 graden
Bodem
Doe de havermout in een hakmolen en maak er havermeel van
Voeg de banaan, dadels, amandelen toe aan de havermeel en hak deze mee
Doe het mengsel in een kom en voeg de cacao, zonnebloemolie en kokosschaafsel toe
Meng het geheel goed door elkaar
Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in
Doe het mengsel voor de bodem in de springvorm en druk het goed aan
Zet de bakvorm in de koelkast
Vulling
Meng voor de vulling alle ingrediënten met een mixer tot een gladde massa
Schep de vulling op de bodem
Bak de cheesecake ongeveer 100 minuten in een voorverwarmde oven
Als de cheesecake niet meer beweegt als je hem heen en weer schud in de vorm, is hij klaar
Laat de taart vervolgens goed afkoelen!
Topping
Snijd de diepvriesframbozen doormidden en verspreid ze over de cheesecake
Smelt de chocolade in de magnetron en sprenkel de chocolade eroverheen

* Voor het beste resultaat laat je de cheesecake een paar uur of een nacht in de koelkast staan, dan is hij nóg lekkerder!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020