Healthy carrotcake

Bakrecepten / Tussendoortjes
25 februari 2017 / By / Post a Comment

In mijn vorige variant van de carrotcake, de C(w)arr(k)otcake, vertelde ik al hoe gek ik ben op carrotcake. Maar ook dat het basisrecept van carrotcake niet altijd even gezond is. Toch vond ik het belangrijk dat ik het basisrecept van carrotcake zo kon veranderen, dat ik een lekkere én gezonde carrotcake variant heb.

Mijn eerste poging pakte meteen heel goed uit omdat de smaak van deze gezonde carrotcake erg veel lijkt op het originele recept.
Voor de topping heb ik alleen maar volvette Griekse yoghurt gebruikt en dat is wel een verschil met de suikerrijke toppings die je waarschijnlijk gewend bent. Als je de carrotcake een nachtje in de koelkast hebt laten staan, trekt de smaak van de carrotcake deels in de topping van Griekse yoghurt en hoef je de zoete frosting echt niet te missen (ik miste het in ieder geval niet).

Natuurlijk bevat deze taart calorieën maar wel de gezonde calorieën. Ik heb bijvoorbeeld geen suiker toegevoegd of boter en heb daarnaast volkorenmeel en havermeel gebruikt. Je zou er voor kunnen kiezen om alleen maar volkorenmeel te gebruiken of alleen maar havermeel. Havermeel maak je gemakkelijk door de havermout even in een keukenmachine fijn malen.

Lees nu maar snel welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je deze heerlijke carrotcake moet maken. Succes en vooral….. EET SMAKELIJK!

Ingrediënten (bakvorm 18 cm):

300 g wortels
150 g dadels
100 g magere vanille kwark 0% vet
Zakje bakpoeder
100 g walnoten
80 g rozijnen
3 tl speculaaskruiden
100 ml zonnebloemolie
4 eieren
100 g volkorenbloem
100 g havermeel
1 tl vanille aroma
Snufje zout
500 g Griekse yoghurt volvet

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet de randen van de bakvorm in en beleg de bodem met bakpapier
Doe de wortels in een keukenmachine en hak ze fijn
Voeg de dadels toe en hak ook deze fijn
Doe het wortel dadelmengsel in een kom
Mix de eieren met de vanille kwark, het zout, de vanillearoma en de zonnebloemolie tot een egaal mengsel
Voeg de volkorenbloem, de havermeel en het bakpoeder toe en mix dit door elkaar
Spatel het wortel dadelmengsel door het beslag
Voeg tot slot de walnoten, rozijnen en de speculaaskruiden toe en schep het beslag nog even door
Giet het beslag in de ingevette bakvorm
Bak de taart gedurende 50-60 minuten
De taart is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt
Mocht de dit nog niet het geval zijn dan laat je hem nog even wat langer in de oven staan
Laat de taart vervolgens afkoelen

Voor de frosting roer je de Griekse yoghurt even goed door
Snijd de taart vanaf de zijkant doormidden, zodat je 2 ronde taarthelften hebt
Doe een laagje Griekse yoghurt op één taarthelft en leg de andere erop
Tot slot bestrijk je de overige Griekse yoghurt over de worteltaart
Zet de taart even in de koelkast
* Eventueel kan je de taart nog garneren met wat walnoten

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020