6 februari 2017 / By / Post a Comment

Als echte Bosschenaar moét je toch een keer zelf bossche bollen maken?!

De Bossche bollen van Jan de Groot zijn echt heerlijk maar helaas is dat recept geheim. Toch probeerde ik in de buurt te komen van de Bossche bollen van Jan de Groot, en dat was aardig gelukt moet ik zeggen.
Inmiddels heb ik ze al meerdere malen en op verschillende manieren gemaakt. De ene keer maakte ik de chocoladelaag met pure chocolade en wat slagroom, de andere keer maakte ik de chocoladelaag met pure chocolade en melkchocolade. Eigenlijk weet ik niet welke ik het lekkerst vond, en zijn ze beide erg lekker. Ik laat hier het recept zien gemaakt met pure chocolade en slagroom, mocht je liever de versie met melkchocolade willen… voeg dan gewoon zelf wat melk chocolade toe aan de pure chocolade.

Het maken van Bossche bollen is super leuk om te doen. Het lijkt enorm veel werk maar dat valt reuze mee. Wanneer de soezen in de oven staan kun je alvast de slagroom kloppen en de chocolade smelten.
Wanneer je nog nooit soezen gemaakt hebt, zou het kunnen dat ze de eerste keer niet mooi rond zijn (zie mijn foto), dat maakt natuurlijk verder niet uit want de smaak blijft goed.
Oefening baart kunst!

Houdoe en bedankt!

Ingrediënten voor 6-8 bollen:

75 g boter
100 g bloem
150 ml water
Mespunt zout
3 eieren
750 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger
2 zakjes vanille suiker
200 g pure chocolade

Zo maak je het

Soezendeeg
Doe het water, de boter en het zout in een pan
Breng het geheel langzaam aan de kook (zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt)
Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe
Roer het mengsel meteen door elkaar totdat alle bloem is opgenomen
Zet de pan terug op middelhoog vuur
Blijft gedurende 3 minuten goed roeren
Het mengsel zal een bal vormen en wat aanbakken op de bodem (de bloem wordt nu gegaard en is nodig voor het rijzen van de soezen)
Doe het deeg in een andere kom, roer goed los en laat even afkoelen
Voeg één voor één de eieren toe en roer na ieder ei goed door, tot al het ei is opgenomen
* Mocht het deeg geen gladde en soepele consistentie hebben voeg dan een extra ei of half ei toe. Let wel op dat het deeg ook niet te dun wordt.

Verwarm de oven voor op 200 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Gebruik een spuitzak of een twee eetlepels om de soezen te maken
Maak mooie bolletjes en zorg dat er voldoende ruimte is tussen de bolletjes, de soezen gaan namelijk rijzen
Bak de soezen in een voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten
Let op: open de oven tussentijds NIET

Wanneer de soezen klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen

Slagroom
Wanneer de soezen in de oven staan kun je alvast beginnen met het kloppen van de slagroom
Klop 650 ml slagroom, met de vanillesuiker en slagroomversteviger, stijf
Doe de slagroom in een spuitzak
Maak aan de onderkant van de soezen met een mes een kruisje
Spuit de soezen vol met slagroom door middel van het kruisje

Chocoladelaag
Verwarm zachtjes in een pannetje de rest van de slagroom met de chocolade
Wanneer de chocolade gesmolten is kun je de soezen bestrijken met de chocolade
Laat de chocolade hard worden

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020