Bloemkool pizzabodem

Diner
1 februari 2017 / By / Post a Comment

Pizza eten, veel groenten binnenkrijgen en niet gelijk enorm veel calorieën.. het kan! Als eerste wilde ik eens een pizzabodem met bloemkool uitproberen en ben van plan zeker nog meer varianten uit te gaan proberen. Pizza bestellen of diepvriespizza is verreweg van gezond. Er worden vaak enorm veel smaakstoffen toegevoegd, veel te veel zout, veel vet en eigenlijk maar weinigs gezonds. Zelf pizza maken is alweer een stap beter en dat raad ik ook zeker aan wanneer je pizza wil eten met een “echte” pizzabodem. Toch bevat ook een zelfgemaakte pizzabodem veel calorieën en koolhydraten. Dit wil niet zeggen dat dit niet goed is, maar het is een calorierijkere maaltijd dan een bord aardappels, vlees en groenten (over het algemeen). Een zelfgemaakte pizzabodem van 125 g tarwebloem bevat al gauw meer dan 500 kcal, en hierbij zijn nog niet eens de toppings toegevoegd.
Wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen is dat pizza zeker niet ongezond hoeft te zijn, maar het ligt eraan wat je er allemaal aan toevoegt en dat je de kant en klare pizza’s zoveel mogelijk vermijd. Het liefste eet ik iedere week pizza, of meerdere keren per week en daarom leek het mij leuk om een gezondere variant te maken zodat ik deze vaker kan eten, weinig koolhydraten binnenkrijg en veel groenten en dus voedingsstoffen.
Het maken van de bloemkoolbodem is niet moeilijk en kost misschien wel minder tijd dan een zelfgemaakte pizzabodem. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Succes!

Ingrediënten voor 2 pizzabodems:

1 grote bloemkool
120 g geraspte kaas
2 eieren (als het mengsel niet goed plakt, voeg dan een 3e ei toe)
2 tl oregano
Peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden
Snijd de bloemkool in roosjes en was ze

Rasp de bloemkool (ik gebruikte een keukenmachine, dit gaat lekker snel) en doe de bloemkoolrasp in een kom

Gaar de bloemkool gedurende 8-10 minuten in de magnetron
Doe de gekookte bloemkool in een schone theedoek en wring goed uit, je zult zien dat er veel vocht uit komt dus probeer zoveel mogelijk vocht eruit te krijgen

Meng de bloemkool met de eieren, kaas, oregano en wat peper en zout

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel in tweeën
Maak een dunne pizzabodem en verdeel het mengsel goed, gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel of doe dit gewoon met je handen

Bak de bodem in ongeveer 25-30 minuten goudbruin

Nu is je bodem klaar om belegd te worden. Dit kun je doen met de toppings die jij lekker vindt. Probeer de bloemkoolpizza met champignons en salami maar eens!

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Zelf pitabroodjes maken
12 mei 2020