Gevulde zoete aardappel

Diner
30 januari 2017 / By / Post a Comment

Dit recept moet je proberen! Het kost wat tijd, maar dan heb je zeker ook wat.
Al vaker heb ik verschillende recepten met zoete aardappels gemaakt, zoals zoete aardappelfriet, zoete aardappels uit de oven of zoete aardappelpuree. Maar deze variant was voor het eerst, en zeker niet voor het laatst.
Wil je een keer wat anders eten, wil je anderen verrassen of hou je gewoon heel erg van zoete aardappel dan is dit het ideale recept.
In dit recept heb ik de zoete aardappels gevuld met groenten en heb daarnaast zelf nog kalkoenfilet gebakken en een salade gemaakt. Je kan er natuurlijk zelf voor kiezen om geen vlees toe te voegen en het vegetarisch te houden, ander vlees te kiezen of een andere salade erbij te maken.
Let wel op dat als je mijn recept maakt je ervoor zorgt dat de kalkoenfilet op tijd gemarineerd. Het bakken van de kalkoenfilet en het maken van de salade kun je gewoon doen als de gevulde aardappels in de oven staan.
Mijn advies is om gewoon mijn recept te volgen en je zal proeven waarom.

Ingrediënten voor 4 personen:

Gevulde zoete aardappel
4 zoete aardappels of 2 grote zoete aardappels
250 g champignons
250 g kastanje champignons
200 g verse spinazie
100 g zongedroogde tomaten
2 bosuitjes
1 teentje knoflook
2 el verse citroensap
100 g geraspte kaas
50 g crème fraîche
Peper en zout
Zonnebloemolie
Olijfolie

Kalkoenfilet
500 g kalkoen- (kipfilet)
3 el soja saus
1 el ketjap
Peper
1 teentje knoflook

Salade
250 g cherrytomaatjes
1 komkommer
200 g gegrilde zoete puntpaprika (uit pot)
10 blaadjes sla
1 el verse citroensap
1 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het

Gevulde zoete aardappel
Poffen
Dit doe je door middel van dit recept te volgen.

Vullen
Pak de aardappels uit wanneer ze gaat zijn en snijd ze doormidden. Lepel de aardappels goed uit en doe het aardappelmengsel in een bak. Leg de uitgeholde aardappels in een ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de champignons schoon, snijd ze in dunne plakjes en bak ze in een beetje olijfolie. Snijd de knoflook fijn en bak dit mee. Voeg 2 el citroensap, peper en zout toe en bak tot de champignons bruin en gaar zijn.
Snijd de bosui, zongedroogde tomaten klein en de spinazie in dunne reepjes. Voeg de bosui, zongedroogde tomaten, spinazie en champignons toe aan het zoete aardappelmengsel.
Meng het geheel goed door elkaar.
Vul de aardappels nu met het zoete aardappel mengsel en strooi er wat kaas overheen. Zet de ovenschaal voor 20-30 minuten in de oven. De aardappel is klaar als het geheel is opgewarmd en de kaas gesmolten is.
Tot slot kun je er wat crème fraîche overheen doen (zie afbeelding).

Kalkoenfilet
Snijd de kalkoenfilet en stukjes. Doe de kalkoenfilet in een diepvries zak en voeg hier de sojasaus, ketchup, knoflook en peper aan toe. Leg een knoop in de zak en meng het geheel goed door elkaar. Laat de kalkoen het liefst enkele uren marineren. Heb je hier geen tijd voor of is het niet helemaal goed gegaan met de planning, laat het dan gewoon eventjes staan.
Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de kalkoenfilet gedurende 10 minuten gaar. Heb je wat dikkere stukken gesneden dan kan de tijd wat oplopen.

Salade
Snijd de komkommer en de puntpaprika klein, de cherrytomaatjes doormidden en de sla in reepjes. Meng alles door elkaar met de citroensap en olijfolie. Breng tot slot op smaak met peper en zout.

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Zelf pitabroodjes maken
12 mei 2020