Hambaurgineburger

Diner
7 januari 2017 / By / Post a Comment

Zin in een broodje hamburger maar een keer nèt wat anders? Wil je een koolhydraatarme variant of iets minder calorieën binnenkrijgen? Dan is de hambaurgineburger dé ideale variatie op het standaard broodje hamburger. De naam zegt het eigenlijk al, in plaats van een echt broodje, wordt hier het “broodje” gemaakt van aubergine. De aubergine is lekker fris en sappig en past perfect bij een hamburger. Het toevoegen van sauzen zoals mayonaise of ketchup is eigenlijk niet nodig omdat de hambaurgineburger zo smaakvol is, probeer het zelf maar eens!

Ingrediënten voor 4 hambaurgineburgers

Hamburger
300 g rundergehakt
300 g mager rundergehakt
1 teentje knoflook, fijn gesneden
Zout en peper op smaak
2 tl paprikapoeder
1 eidooier
1 1/2 tl mosterd
2 tl worcestersaus
2 tl ketchup

Aubergine broodje
2 aubergines
2 scheutjes olijfolie

Toppings
2 uien, in ringen
2 tomaten, in schijfjes
4 plakjes cheddar- of smeltkaas
4 plakjes bacon

Zo maak je het

Meng het gehakt, de knoflook, peper en zout, paprikapoeder, de eidooier, mosterd, worcestersaus en ketchup tot één geheel
Kneed het goed zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn
Maak 4 hamburgers van 1,5-2 cm dik (iedere burger is ongeveer 150 g)
Leg de hamburgers afgedekt in de koelkast
Verwarm de oven voor op 200 graden
Was de aubergines en snijd de uiteindes eraf
Snijd de aubergines in de breedte door en zorg ervoor dat je uit beide aubergines, 4 mooie gelijke ronde plakken hebt
Besmeer de aubergines met een beetje olijfolie
Leg de aubergines voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven
Hou de aubergines goed in de gaten en keer ze regelmatig om
Mocht ze eerder klaar zijn, haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen op een bord
Haal de hamburgers uit de koelkast en begin met het maken van de toppings
Snijd de uien in ringen
Bak de uien in olijfolie op middelhoog vuur tot ze een mooie bruine kleur hebben
Zet het vuur laag en zet een deksel op de pan
Roer regelmatig door de uitjes
Wanneer de uitjes mooi zacht en bruin zijn, haal je de uitjes van het vuur
Ga nu verder met het bakken van de hamburger
Smeer de hamburgers aan beide kanten in met olijfolie
Bak de hamburgers ± 4-5 minuten per kant op middelhoog vuur
Worden de hamburgers snel donker, zet het vuur dan lager
Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je de hamburgers ook korter bakken, het is geen probleem als de binnenkant nog een beetje rood is
Bak ondertussen de bacon en snijd de tomaten in plakjes
Wanneer de hamburgers zo goed als klaar zijn leg je een plakje cheddarkaas op iedere burger
Wanneer de kaas gesmolten is, zijn de hamburgers klaar en kun je beginnen met stapelen

Pak een schijfje aubergine
Leg hierop de hamburger met de cheddarkaas
Leg de bacon, tomaat en ui erop
Leg een schijfje aubergine erop als bovenkant van de burger
Prik een satéprikker door het midden van de burger zodat deze stevig blijft staan

Variatietips
Eigenlijk kun je met de toppings zoveel variëren als je maar wil
Bijvoorbeeld een baaldje sla,  een gebakken ei, geen kaas, augurkjes of komkommer
De hambaurgineburger is erg lekker met bijvoorbeeld zelfgemaakte (zoete) aardappel friet en wat gegrilde groenten

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Zelf pitabroodjes maken
12 mei 2020