Gezonde kruidkoek

Bakrecepten / Tussendoortjes
13 september 2020 / By / Post a Comment

Wat is nou het verschil tussen kruidkoek, peperkoek, ontbijtkoek, gingerbread of snijkoek?
Al deze verschillende “koeken” lijken op elkaar of zijn zelfs hetzelfde. Er wordt vooral gevarieerd met de kruiden, zo voegen ze aan de Friese ontbijtkoek vaak anijs toe en noemen ze in het Zuiden en Vlaanderen het peperkoek. De naam is dus afhankelijk van de kruiden die eraan toegevoegd worden maar ook in welk deel van het land je de kruidkoek eet.
Vaak worden ze allemaal gemaakt van roggemeel, bevatten weinig vet maar veel suiker. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende kruidkoeken in de schappen te vinden, er wordt bijvoorbeeld noten, vruchten, gember of stukjes chocolade toegevoegd.

Eigenlijk koop ik bijna nooit ontbijtkoek in de supermarkt. Je zou verwachten dat ontbijtkoek gezond is, maar helaas is dit vaak niet het geval. Er komen steeds meer gezondere ontbijtkoeken in de supermarkten zoals volkoren ontbijtkoek, ontbijtkoek zero sugar of ontbijtkoek met minder calorieën. Tegenwoordig kun je dus wel een gezondere keus hierin maken, maar zijn deze dan wel écht zo lekker?

Mijn uitdaging is om een gezonde én smaakvolle kruidkoek te maken met zo min mogelijk geraffineerde suikers. De geraffineerde suikers vervang ik voor natuurlijke suikers, in dit geval: dadels. Daarnaast heb ik een schepje eiwitpoeder toegevoegd, wat ook een wat meer zoete smaak geeft. Mocht je geen eiwitpoeder in huis hebben dan kun je dit vervangen voor bloem. Dit recept van de gezonde kruidkoek is meer dan geslaagd. Aangezien ik amandelmelk heb gebruikt is de ontbijtkoek ook nog eens lactosevrij.

Het recept is zo eenvoudig en hoe vaker je het maakt hoe sneller het telkens weer gaat. Wanneer je de kruidkoek maakt zou je ook plakjes in kunnen vriezen om ze zo langer vers te houden (mocht je hem niet in één keer opeten).
Dit is echt een ideaal recept voor een lekker en gezond tussendoortje, maar eet gerust een plakje (of twee) als ontbijt, tijdens het werken of bij de koffie.

Ingrediënten
(1 cakevorm)

» 200 g dadels*
» 100 g havermoutmeel/volkorenbloem
» 100 g tarwebloem
» 50 g whey eiwitpoeder vanille**
» 1 zakje bakingsoda
» 2 tl bakpoeder
» 5 g koek- en speculaaskruiden***
» 2 eieren
» 150 ml (amandel)melk
» 100 g (pecan)noten
» 50 g rozijnenmix

* Zorg ervoor dat je zachte dadels gebruikt. Week de dadels minimaal een half uur in heet water. Je kan de dadels ook al een nachtje van te voren laten weken.
** Mocht je geen eiwitpoeder in huis hebben, voeg dan 50 g extra bloem toe of 50 ml minder melk.
*** Soms voeg ik nog 1 tl gemalen steranijs toe. Dit is echt een aanraden wanneer je houdt van anijs natuurlijk. Probeer het maar eens!

Zo maak je het

» Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de cakevorm in met een beetje (kokos)olie.

» Doe alle droge ingrediënten in een kom (dus alleen niet de dadels, eieren en melk).

» Pureer de dadels met de eieren en melk tot een gladde puree. Gebruik hiervoor een staafmixer, blender of hakmolen.

» Voeg de dadelpuree toe aan de droge ingrediënten en roer met een spatel goed door totdat alles goed is gemengd.

» Doe het beslag in de cakevorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak gedurende 50-55 minuten tot hij mooi goudbruin is. Test na 50 minuten of de cake gaar is met een satéprikker, laat anders nog eventjes staan.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Vegan kokoscake
18 juli 2020
Klassieke appeltaart
19 juni 2020

Leave a Reply