Klassieke appeltaart

Bakrecepten / Tussendoortjes
19 juni 2020 / By / Post a Comment

Wanneer er in de familie een verjaardag is, we iets anders te vieren hebben of we gewoon zin hebben in appeltaart, dan ben ik vaak degene die de appeltaart maakt. Daarnaast mag een recept van een heerlijke klassieke appeltaart natuurlijk niet ontbreken op mijn website.
Deze appeltaart bevat net zoals iedere echte appeltaart: boter en suiker. Wel bevat deze appeltaart een stuk minder suiker en boter dan de verschillende recepten die je online zult vinden. Inmiddels heb ik zo vaak appeltaart gebakken en hierin geëxperimenteerd met verschillende verhoudingen. Zo is mijn favoriete appeltaart recept ontstaan, niet te vet, niet te zoet en super smaakvol!
Eet hem warm uit de oven of zet hem een nachtje in de koelkast. De volgende dag is deze taart misschien wel nog lekkerder. Vergeet er natuurlijk niet verse slagroom bij te kloppen want wat is nou appeltaart zonder verse slagroom.

Oh, en nog een kleine tip. Laat iemand anders de appels schillen 😉

Ingrediënten
(springvorm 24 cm)

Deeg
» 450 g bloem
» 10 g bakpoeder
» Rasp van 1 citroen
» Snufje zout
» 130 g suiker + 1 zakje vanille suiker
» 230 g ongezouten roomboter, in blokjes
» 1 ½ ei
» 3 el koud water

Appelvulling
» 1,5 kg Jonagold/Elstar/Goudrenet
» 5 tl kaneel
» 60 g rozijnen

Verder
» Boter om in te vetten
» Paneermeel
» ½ ei om te bestrijken

Zo maak je het

» Doe de bloem, het bakpoeder, citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Kluts 2 eieren in een schaaltje en voeg 1½ ei toe aan de kom. Bewaar het overige geklutste ei voor het bestrijken van de taart. Gebruik een keukenmachine of kneed met de hand tot een soepel deeg. Voeg beetje voor beetje water toe aan en zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar.

» Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal een uur in de koelkast rusten.

» Schil de appels en snijd in blokjes of partjes. Doe de stukjes appel in een kom en meng hier de rozijnen en kaneel doorheen.

» Vet de springvorm in met wat boter. Gebruik twee derde van het deeg voor de bodem van de appeltaart en hou de rest van het deeg apart.

» Kneed het deeg nog even door en rol twee derde van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm. Bestrooi de bodem met paneermeel.

» Schep het appelmengsel over de bodem en druk stevig aan. Rol het overige deeg uit tot een lap van 5 mm dikte en snijd stroken van ongeveer 1 ½  cm uit het deeg. Maak hiermee een raster over de appelvulling.

» Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met het overige eimengsel. Bak de taart in ongeveer 70 minuten goudbruin en gaar. Kijk na 60 minuten even of de taart niet te donker wordt.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply