Zelf pitabroodjes maken

Diner
12 mei 2020 / By / Post a Comment

Het maken van pita broodjes is zo makkelijk en voor iedereen een leuke bezigheid in de keuken. Het is niet te vergelijken met het bakken van gewoon brood. Bij brood moet je het deeg  vaak meerdere keren laten rijzen en dat is hier niet het geval. Ondanks dat het niet moeilijk is, zijn zelfgemaakte pita broodjes zo lekker en niet te vergelijken met de pitabroodjes uit de supermarkt. Ik vind de pitabroodjes uit de supermarkt vaak te hard, te zacht of ontzettend droog. Dus het is de kleine moeite meer dan waard!

Pitabroodjes kun je met van alles vullen. De meest bekende is waarschijnlijk shoarma, maar ook bijvoorbeeld: falafel, gebakken kipfilet, kaas of gegrilde groenten met tzatziki, knoflooksaus of saus naar keuze.

Probeer dit recept eens: pita met vegetarische shoarma.

Ingrediënten
(4 grote pita’s/8 kleinere pita’s)

» 500 g bloem
» 300 ml lauwwarm water
» 1 zakje (7g) gedroogde gist
» 1 tl zout
» 1 el olijfolie

Zo maak je het

» Doe het lauwwarme water in een maatbeker en voeg het zakje gist toe. Roer dit even door en laat 3 minuutjes staan.

» Doe het bloem, olijfolie en gister/water mengsel in een kom. Je kunt een keukenmachine gebruiken maar mocht je deze niet hebben dan kun je gewoon kneden met de hand.

» Kneed alles tot een egaal deeg (± 5-10 min) en voeg nu pas het zout toe. Wanneer het deeg te plakkerig is voeg je wat extra bloem toe, voelt het deeg te droog voeg dan wat extra water toe.

» Verdeel het deeg nu in 4 of 8 gelijke stukken en draai hier bolletjes van. Bestrooi de bolletjes met wat bloem en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat ongeveer 45 minuten rijzen.

» Verwarm de oven voor op 230 graden. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol de bollen uit tot een rond plat broodje. Werk snel en kneed de deegbolletjes niet opnieuw, want dan is de kans groot dat je al het lucht er weer uitdrukt en je pitabroodjes niet hol worden.

           

» Leg de pitabroodjes op de bakplaat en bak ze voor 8 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze licht goudbruin zijn. Je kunt het beste bij de oven blijven om de broodjes in de gaten te houden. Mochten ze na 5 minuten al donker zijn dan haal je ze er eerder uit, mochten ze nog een minuutje langer nodig hebben, laat ze dan nog even liggen.

» Na het bakken haal je de broodjes uit de oven en laat je ze even afkoelen. Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Flatbread/wrap
21 maart 2020

Leave a Reply