My daily breakfast

Ontbijt
29 april 2020 / By / Post a Comment

Iedere ochtend kijk ik uit naar mijn ontbijt. Ja, echt waar, ik ga eerder m´n bed uit om mijn ontbijt klaar te maken. Naast dat mijn ontbijt zo mega lekker is, is een goede en gezonde start van de dag erg belangrijk voor iedereen. Ook train ik bijna iedere ochtend en heb ik een volwaardig ontbijt nodig om voldoende energie te hebben, voor optimale prestatie. Niet alleen als je regelmatig traint is ontbijten noodzakelijk, voor iedereen is het ontbijt een belangrijke maaltijd en een mogelijkheid om de dag te starten met goede voedingsstoffen.
Ontbijten zou een feestje moeten zijn en ik gun jou iedere dag een feestje!

Maar is ontbijten daadwerkelijk zo belangrijk en de belangrijkste maaltijd van de dag?
Je hoort natuurlijk vaak dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Wanneer je niet ontbijt, kom je sneller aan, ga je gedurende de dag meer snacken en gaat het ten koste van je concentratie. Al deze stellingen zijn waar, maar het wil niet zeggen dat het erg is om niet te ontbijten. Misschien ontbijt jij wel nooit en ben je hartstikke fit en gezond.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je niet ontbijt, je later op de dag geneigd bent om extra te eten. En wanneer je wel een goed uitgebalanceerd ontbijt eet, je de rest van de dag een verzadigd gevoel hebt.
Wat hierin natuurlijk het belangrijkst is, is wàt je precies ontbijt. Wanneer je eerste maaltijd van de dag bestaat uit de juiste voedingsstoffen, heb je een verzadigd gevoel en ga je minder snel snaaien gedurende de dag. De basis van een gezond ontbijt bestaat uit een graanproduct, fruit en een zuivelproduct. Ook blijkt dat een eiwitrijk ontbijt je helpt om het snaaien te voorkomen.

Ontbijten is dus erg belangrijk, maar niet de belangrijkste maaltijd van de dag als je het mij vraagt. Begin je de dag met een super gezond ontbijt en eet je de rest van de dag lege calorieën, dan heeft (gezond) ontbijten echt geen zin. Start je de dag met een muffin, en eet je de rest van de dag volwaardige maaltijden en krijg je de juiste voedingsstoffen binnen, dan kun je alsnog goed bezig zijn.
De kans dat je gedurende de dag gezonder eet en minder gaat snacken is groter als je een volwaardig ontbijt eet. De lunch en avondmaaltijd zijn hierin dus net zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het erom wat je gedurende de hele dag binnenkrijgt, denk aan de juiste voedingsstoffen en de hoeveelheid calorieën. Maar hoe je dat doet….. dat is geheel aan jou. Vergeet hierin niet: “I’ts all about the balance”.
Ik adviseer je om iedere dag te ontbijten. Een goede start van de dag, daar hoort een volwaardig ontbijt bij en daarnaast wil je dit ontbijt écht niet missen!

Ingrediënten
(2 porties)

» Chiapudding*
» Proteine fluff**
» 100 g-150 g eiwitbron zoals magere kwark/Skyr/yoghurt of een plantaardige variant
» Zelfgemaakte granola***
» Vers fruit

* Maak de chiapudding volgens dit recept. Dit is voor meerdere porties dus kijk even hoe lang je ermee doet. Ik gebruik het vaak voor 2 personen en 2 dagen, dus 4 porties.
** Maak de proteïne fluff volgens dit recept. Dit recept is voor 1 fluff maar gebruik dit recept voor 2 ontbijtjes. Dus mocht je maar één ontbijt maken, halveer dan het recept.
*** Maak je zelfgemaakte granola volgens dit recept. Dat is echt veel lekkerder!

Zo maak je het

Note
Zorg ervoor dat je de chiapudding een nacht van te voren hebt gemaakt en de proteïne fluff klaar is. Nu kun je jouw ontbijtje gaan samenstellen, zoals jij dat wil, dus ben lekker creatief.

» Pak een schaaltje of wekpot en begin met het verdelen van wat schepjes chiapudding over je schaaltje.

» Vervolgens voeg je wat vers fruit toe zoals plakjes banaan, druiven, aardbeien of mango. Het is maar net wat je lekker vindt of wat je in huis hebt.

» Verdeel nu wat kwark/Skyr/yoghurt over je schaaltjes. Ik voeg vaak 1 à 2 volle eetlepels toe.

» Verdeel vervolgens de proteïne fluff over de schaaltjes.

» Tot slot maak je jouw ontbijtje af met wat (zelfgemaakte) granola/muesli en nog wat extra fruit.

Tips

  • Je ziet op de verschillende foto’s dat mijn opbouw ook iedere dag weer varieert. Ik heb hierboven mijn ideale opbouw geschreven maar doe dit gerust anders.
  • Ben zelf creatief met wat jij in jouw ontbijtje stopt en kijk vooral naar welke combinaties jij lekker vindt. Je hoeft niet altijd een proteïne fluff te maken (wat wel erg lekker is), of yoghurt/kwark toe te voegen. Misschien vind jij de combinatie van chiapudding met alleen een proteïne fluff wel lekkerder of voeg je juist alleen yoghurt/kwark toe. Doe wel altijd wat vers fruit in je ontbijtje (is gezond én lekker) en maak eens zelf granola (zoals deze) of gebruik wat muesli. Kokossnippers of noten zijn trouwens ook erg lekker.

Misschien vind je dit ook leuk

Chiapudding basisrecept
26 april 2020
Proteïne fluff
26 april 2020
Paasstol
29 maart 2020

Leave a Reply