Vegan banana ganache cake

Bakrecepten / Tussendoortjes
9 maart 2020 / By / Post a Comment

Een aantal weken geleden was ik in Letland voor een aantal Internationale wedstrijden. Na de wedstrijden ging ik in een leuk en gezellig Lets café, koffie drinken. Ze hadden een aantal lekkere zelfgemaakte taarten in de koeling staan en ik moest natuurlijk een stukje proberen. De taart had een koekbodem, was helemaal gevuld met bananen en had een topping van chocolade ganache. Hij smaakte echt overheerlijk, dat kan natuurlijk bijna niet anders wanneer je de combinatie van chocolade en banaan hebt. Ik kreeg gelijk inspiratie en zin om dit recept zelf te maken, maar dan verantwoord, nóg lekkerder en daarnaast vegan. In deze taart zitten geen toegevoegde suikers, gebruikte ik kokosmelk light in plaats van slagroom (wat het vetpercentage een stuk lager maakt) voor de ganache laag en gebruikte ik havermout voor de bodem.

Eerlijk is eerlijk, mijn zelfgemaakte taartje was echt lekkerder dan de taart in Letland, dus dat scheelt me weer een reisje naar Letland.
Dit recept is echt zo eenvoudig te maken, daarnaast verantwoord en zó lekker.

Ingrediënten
(1 taartvorm 20 cm)

Bodem
» 100 g havermout
» 50 g amandelmeel (optioneel)
» 1 tl kaneel
» 2-3 el kokosolie (gesmolten)
» 3 el maple syrup/agave

Topping
» 7 bananen
» 125 g vegan pure chocolade 70% (of meer)*
» Half blikje kokosmelk light (gebruik het harde gedeelte)

* Hoeft jouw taart niet perse vegan te zijn, gebruik dan gewoon pure chocolade met minimaal 70% cacao.

Zo maak je het

» Bedek de taartvorm met bakpapier zodat de taart makkelijk loskomt nadat hij klaar is. Zet het blikje kokosmelk in de koelkast.

Bodem
» Maak de bodem door de havermout, amandelmeel, kaneel, kokosolie en siroop met elkaar te mengen. Doe het mengsel in de taartvorm en druk het goed aan over de bodem. Zet het mengsel heel even in de koelkast (15 min) en verwarm de oven voor op 170 graden.

» Zet de havermout bodem 15-20 minuten in de oven totdat hij mooi goudbruin ziet. Laat afkoelen.

Bananenlaag
» Snijd de bananen in vieren en zet de stukjes banaan rechtop op de havermoutbodem in de taartvorm. Probeer de bananen zo goed mogelijk te verdelen over de vorm en vul gaten eventueel op met kleiner gesneden stukjes banaan.


Ganache

» Haal het blikje kokosmelk uit de koelkast. Schep het harde deel van de kokosmelk uit het blikje in een pannetje (er mag wel wat vocht bij zitten maar je houdt ongeveer een half blikje met vocht over).

» Zet het pannetje op het vuur en breng de kokosmelk aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en voeg je de chocolade in stukjes toe. Roer dit tot een gladde massa.

» Schenk de ganache over de bananenlaag en laat opstijven in de koelkast.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply