Vegetarische spaghetti pompoen bolognese

Diner
23 januari 2020 / By / Post a Comment

Een spaghetti pompoen… wat is dat? De kans is groot dat je dit denkt. Hier bedoel ik niet spaghetti slierten gemaakt van bijvoorbeeld een flespompoen, die je tegenwoordig kant en klaar in de supermarkten kan kopen.
De naam van de pompoen die ik hier bedoel is ook echt de spaghetti pompoen. Misschien heb jij er al wel eens van gehoord of hem klaargemaakt. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer dit niet het geval is, je niet weet hoe je hem klaar moet maken, wat je ermee kan doen of wat het nou precies is.
Koken en bakken met pompoen is echt super eenvoudig en dat is in dit geval ook niet anders voor de spaghetti pompoen. De spaghetti pompoen is niet het hele jaar verkrijgbaar (eind herfst tot begin winter), en ook niet in alle supermarkten te vinden. Voor mij stond deze pompoen op mijn to cook list omdat ik gek ben op pompoen, werken met de spaghetti pompoen me super leuk leek en ik hou van nieuwe dingen uitproberen.
Deze pompoensoort heeft een draderige structuur en kan je gebruiken als (koolhydraatarm) alternatief voor spaghetti. Na het bakken kan je er draden van trekken, waardoor het lijkt op spaghetti. Het duurt wel even tot de pompoen gaar is. Geduld is een schone zaak, maar moeilijk is het niet. Schrik dus niet van de bereidingstijd, leg de pompoenen in de oven en ga ondertussen gewoon wat anders doen.

Net zoals bij een pasta recept, kun je ook bij de spaghetti pompoen iedere saus gebruiken die je lekker vindt. Ik heb nu gekozen voor een vegetarische bolognese saus. Ik gebruikte vegetarische balletjes en sneed deze in vieren, maar je kan ook vegetarisch gehakt of rundergehakt gebruiken.
Een saus met spinazie en ricotta, pesto en kip, champignons en Parmezaan, het is allemaal even lekker. Varieer dus met groenten, kazen, vlees(vervangers) en sauzen.
Ik gebruikte mozzarella bij dit recept omdat ik dat toevallig nog in de koelkast had liggen, maar geraspte kaas of Parmezaan is ook erg lekker. Dan gaan we nu maar aan de slag!

Ingrediënten
(2 personen)

» 1 spaghetti pompoen
» 1 ui
» 1 teentje knoflook
» Peper en zout
» 200 g vegetarische balletjes
» 1 gele paprika
» 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
» 400 g tomatenblokjes uit blik
» 1 bol mozzarella/Parmezaanse kaas

Zo maak je het

» Verwarm de oven voor op 175 graden. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten. Let op, want de spaghetti pompoen is nogal hard. Gebruik dus een scherp mes en doe voorzichtig! Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pompoenen in 40-50 minuten gaar.

     

» In de tussentijd ga je de saus maken. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit in een scheutje olijfolie. Snijd de vegetarische balletjes in vieren en bak deze mee met de ui en knoflook.
Maak de paprika schoon en snijd de paprika in kleine stukjes. Voeg de paprika toe aan de pan met gehaktballetjes. Voeg de Italiaanse kruiden toe en verhit kort.

» Voeg de tomatenblokjes toe en zet het vuur laag. Laat het geheel net zo lang staan totdat de spaghetti pompoen gaar is. Breng op smaak met peper en zout.

» Haal de pompoenen uit de oven en trek het vruchtvlees los met 2 vorken. Verdeel de bolognese saus over de twee halve spaghetti pompoenen. Snijd de mozzarella in stukken en verdeel dit over de pompoen. Mocht je liever Parmezaanse kaas of een andere kaas naar keuze willen, verdeel deze dan over de pompoen. Zet de pompoen nog even terug in de oven, zodat de kaas kan smelten.

          
          

» Leg de spaghetti pompoen op een bord en je kan zo de hele pompoen leeg eten. Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Zelf pitabroodjes maken
12 mei 2020

Leave a Reply