Gevulde speculaasstaaf

Bakrecepten / Tussendoortjes
2 december 2019 / By / Post a Comment

Als ik denk aan de wintermaanden en met name Sinterklaas, dan hoort daar een gevulde speculaasstaaf bij. Niet alleen de gevulde speculaasstaaf maar ook de banketstaaf of gevulde speculaas. De combinatie van speculaasdeeg met amandelspijs is toch wel mijn favoriet.
Eigenlijk hoop ik dat iedereen dit leest en zelf aan het bakken gaat. Want de traditionele Sinterklaas baksels zijn zelfgemaakt écht het lekkerst! Zo plaatste ik een tijdje geleden deze Oud-Hollandse pepernoten, die echt zooooveel lekkerder zijn dan de pepernoten uit de winkel. En dat geldt dus ook weer voor deze gevulde speculaasstaaf.
Daarnaast bevat het meeste gevulde speculaas niet eens echte amandelspijs maar spijs gemaakt van witte/soja bonen.

Mocht je er tijd voor hebben, maak dan de amandelspijs een dag van te voren. Het spijs is het lekkerste als je het een nachtje in de koelkast legt. Je kan het ook direct gebruiken. Zorg er dan voor dat je eerst de amandelspijs maakt voordat je aan het recept begint. Laat het rusten in de koelkast tot je het nodig hebt. Je kan ook creatief zijn met de vorm, mocht je dat willen. Maak een andere vorm, denk aan bijvoorbeeld letters. Het recept van zelfgemaakte amandelspijs staat op mijn website maar klik even hier of op de woorden amandelspijs in bovenstaand stukje. Succes en veel plezier met bakken!

Ingrediënten
(één speculaasstaaf van ca. 30 cm)

Deeg
» 250 g zelfrijzend bakmeel
» 100 g donkerbruine basterdsuiker
» 5 tl speculaaskruiden
» snuf zout
» 100 g koude boter
» 4 el melk

Vulling
» 300 g amandelspijs volgens dit recept*

Decoratie
» 1 ei
» Handje blanke amandelen

Zo maak je het

» Maak eerst de amandelspijs, mocht je deze nog niet gemaakt hebben.

» Doe het zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom. Voeg de boter (in blokjes) en melk toe. Kneed alle ingrediënten door elkaar zodat er een stevig deeg ontstaat. Je kan ook een keukenmachine gebruiken maar ik zou kneden met de hand adviseren. Mocht het deeg te droog zijn, voeg dan extra melk toe en wanneer het deeg te plakkerig is, voeg je extra bakmeel toe.

» Druk het deeg plat en verpak in folie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

» Haal het amandelspijs uit de koelkast en gebruik wat bloem om van het amandelspijs een rol van 30 cm te maken.

» Haal het speculaasdeeg uit de koelkast. Bestuif het deeg met bloem en rol uit tot een rechthoekige plak. De plak is 30 cm lang en breed genoeg om de rol spijs mee te bedekken.

     
»
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het amandelspijs op het deeg en rol op tot een speculaasstaaf. Leg de staaf met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en druk goed aan. Kluts het ei en besmeer de speculaasstaaf met ei. Druk de amandelen erin en besmeer deze ook met ei.

     

     

» Bak de speculaasstaaf ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply