Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/chjill1q/public_html/wp-content/themes/mani/framework/options/core/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/chjill1q/public_html/wp-content/themes/mani/framework/options/core/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 398

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/chjill1q/public_html/wp-content/themes/mani/framework/options/core/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 416

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/chjill1q/public_html/wp-content/themes/mani/framework/options/core/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 420

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/chjill1q/public_html/wp-content/themes/mani/framework/options/core/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 447

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/chjill1q/public_html/wp-content/themes/mani/framework/options/core/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 459

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/chjill1q/public_html/wp-content/themes/mani/framework/options/core/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 478
Naanbrood/flatbread -  | Chjillfood Naanbrood/flatbread -  | Chjillfood

Naanbrood/flatbread

DinerLunchSnacks
28 november 2019 / By / Post a Comment

Flatbread oftewel platbrood kennen ze in veel culturen. Maar wat zijn nou de verschillen of overeenkomsten tussen deze broden. Ze worden allemaal net iets anders bereid en gegeten. Bij het ene recept voegen ze wel gist toe en bij het andere recept niet. Dit geldt ook voor bakpoeder of yoghurt. Je ziet vaak dat bij het maken van naanbrood, yoghurt wordt toegevoegd. Ook wordt er gevarieerd met verschillende kruiden, de vorm, grootte en dikte.
Eigenlijk is flatbread/platbrood de overkoepelende naam voor al de platbroden uit verschillende culturen, met ieder hun eigen naam. Hieronder een kleine opsomming van landen met ieder hun eigen platbrood met naam.

° Zweden – tunnbrod (letterlijk: dun brood)
Vierkant, zacht en rolbaar. Soms een lichte anijs- of venkelsmaak. Hoofdingrediënten: olie/boter, bloem, gist, melk en zout.
Turkije, Armenië en Iran – Lavash plat brood. Dun, plat, flexibel en zacht brood. Hoofdingrediënten: meel, gist, water en zout.
° Iran, Afghanistan, Pakistan en India – Naanbrood
Wordt bij het eten gegeten om de saus mee op te dippen. Aan naanbrood wordt vaak gist, yoghurt en/of melk, knoflook en koriander/komijn toegevoegd.
° India, Nepal, Bangladesh, Pakistan – Chapati volkoren platbrood
Wordt gebruikt als een soort eetbare lepel omdat je een stuk Chapati gebruikt om eten op te scheppen (zoals curry). Hoofdingrediënten: meel, zout, water en olie.
° India, Pakistan, Suriname, Nepal en de Caraïben – Roti – is de verzamelnaam voor alle platbroden zonder gist.
Het is een soort broodpannenkoek van bloem gevuld met aardappel of gele spliterwten. Gegeten met massala kip, kousenband, ei en sambal. Hoofdingrediënten: bloem, water, olie en zout.
° Italië – Pizza
Pizza is ook gewoon een platbrood gebakken met beleg er al op. Hoofdingrediënten: bloem, gist, zout en water.
° Duitse – Franse grensstreek Elzas – Flammkuchen
Platbrood gebakken met crème fraîche en fromage blanc, zout, peper, uien en spek. Deeg bestaat weer uit dezelfde ingrediënten als bovenstaand.
° Libanees of Arabisch flatbread
Rond en zacht platbrood wat gegeten wordt bij mezze, hummus. Je gebruikt dit brood om eten te pakken. Hoofdingrediënten zijn ook weer: bloem, water, zout en olijfolie.
° Palestina en Israël – Pitabrood
Kleine platte flatbread, om te vullen. Hoofdingrediënten: bloem, water, olijfolie, zout en gist.
° Mexico – tortilla (letterlijk: kleine taart)
Van oorsprong een maïstortilla maar later ook als tarwetortilla. Hoofdingrediënten: bloem, water en zout.

Ik ben echt gek op naanbrood en maak wekelijks wel een aantal naanbroden. De ene keer eet ik het bij een curry, de andere keer bij een soep, maaltijdsalade of mijn absolute favoriet: belegd naanbrood met hummus, (gegrilde) groenten/spinazie en vegetarische balletjes/stukjes. Het recept van mijn mijn favoriete recept komt binnenkort ook online, maar het is vaak al op voordat ik er foto’s van heb kunnen maken ;).

Ik heb al zoveel gevarieerd met naanbrood recepten. Denk hierbij aan variëren met de (hoeveelheden) ingrediënten, dikte, vorm, bakken in een koekenpan of grillpan. Inmiddels maak ik het deeg op gevoel en voeg ik extra water toe als het deeg wat droog aanvoelt of juist extra bloem als het deeg erg plakt. De ene keer gebruik ik bloem met gist en laat ik het deeg rijzen, de andere keer gebruik ik zelfrijzend bakmeel of bloem met bakpoeder. Vaak kies ik ervoor om yoghurt toe te voegen maar soms gebruik ik ook alleen bloem en water waardoor je meer het idee van een wrap krijgt. Afhankelijk van hoe dik je het naanbrood maakt of hoe dun je het uitrolt, geeft dit ook weer een heel ander idee. Wanneer ik het deeg dun uitrol krijg je meer het idee van een wrap en als het deeg dikker is meer van brood. Maar ook de dikte van tussen de 0,5 cm tot 1 cm, is erg lekker. Ik hou persoonlijk van wat dikkere platbroden dus variëren ze bij mij vaak van 0,5 cm tot 2 cm dik.
Ik heb verschillende recepten uitgeschreven en is het eigenlijk aan jou om verschillende recepten uit te proberen en je favoriete recept te bepalen. Voor ieder recept geldt wanneer het deeg te droog is, voeg in kleine beetjes wat water toe en wanneer het te nat aanvoelt, voeg wat bloem toe. Daarnaast is het ook aan jou hoe dik en groot je de broden maakt en dus hoeveel naanbroden je uit een recept haalt. Ik maak altijd eerst het deeg en verdeel het deeg daarna in even grote porties.
Het bakken in een grillpan vind ik erg lekker, maar mocht je deze niet hebben dan gaat het bakken in een koekenpan ook gemakkelijk en is dit ook heerlijk.
Ohja en vergeet vooral niet… het kan eigenlijk niet mislukken…. een naanbrood met of zonder, meer of minder yoghurt, wel of niet gebakken in een grillpan, dik of dun, ze smaken allemaal overheerlijk!

Hierbij verschillende naanbrood recepten op mijn website. Welke kies jij? Klik op de naam voor het recept.
1. Mijn favoriete naanbrood
2. Naanbrood van 2 ingrediënten
3. Flatbread/wrap

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Zelf pitabroodjes maken
12 mei 2020

Leave a Reply