Oud-Hollandse pepernoten

Bakrecepten / Tussendoortjes
25 oktober 2019 / By / Post a Comment

Nog even en Sinterklaas is weer in het land… het Sinterklaas snoepgoed daarentegen ligt alweer een aantal weken in de supermarkt. Ben ik de enige die de verleiding niet kan weerstaan, en af en toe een zakje (of twee), kruidnoten of pepernoten meeneemt bij de boodschappen? Niet alleen de kruid- of pepernoten hoor.. maar ook de gevulde speculaas, speculaasbrokken of banketstaven kijken me steeds weer aan. Herkenbaar?
Ieder jaar probeer ik mijn Sinterklaas snoepgoed steeds meer zelf te maken. Ik hoor jullie denken, jij hebt tijd genoeg en houdt van bakken maar de enige reden dat ik het doe is omdat het allemaal zóóóóóóveeel lekkerder is dan het Sinterklaas snoepgoed uit de supermarkten of zelfs van de bakker. Het kost natuurlijk wat meer tijd, maar hoe vaker je het doet, hoe meer handigheid je er in krijgt… dus een goede reden om heel vaak Sinterklaas baksels te maken (en vergeet niet een beetje uit te delen ;)).

Kennen jullie ze ook? En vinden jullie ze ook zo lekker? Die zachte-taaie brokken met heerlijke anijssmaak? Ik bedoel hiermee zeker niet de vaak uitgedroogde dingen die soms al een tijdje geleden gebakken zijn en in de winkel liggen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen en zijn sommige Oud-Hollandse pepernoten uit de supermarkt best wel lekker. Maar mocht je dit recept hebben geprobeerd, dan weet ik zeker dat je hier anders naar gaat kijken.

Ik durf met zekerheid te zeggen dat je deze zelfgebakken pepernoten niet kan weerstaan. En ja, het zijn pepernoten en geen kruidnoten. Sinterklaas wordt geassocieerd met pepernoten en er is geen Sinterklaas liedje dat over kruidnoten gaat. Toch worden de kruidnoten het meest gegeten en verkocht maar noemen de meeste mensen ze pepernoten.
Kruidnoten zijn de kleine ronde koekjes met platte onderkant. Ze hebben allemaal dezelfde vorm en smaken naar speculaas. Pepernoten lijken meer op taaitaai dan op koekjes. Ze bevatten anijs, honing en volkoren-/roggebloem, wat de kruidnoten daarentegen niet bevatten. De pepernoten hebben allemaal een andere vorm en uit al deze kenmerken blijkt dat pepernoten en kruidnoten wel degelijk verschillend zijn.

Het maken van Oud-Hollandse pepernoten ziet er moeilijker uit dan dat het is. Het kost wel wat tijd omdat het pepernoten deeg minimaal een dag of nacht in de koelkast moet staan. Hierdoor trekken de smaken goed door het deeg. Dus wil je de pepernoten op donderdag eten, dan begin ik vaak al op dinsdag met het maken van het deeg.

Ingrediënten
(± 100 pepernoten)

» 230 g tarwebloem
» 150 g volkorenbloem
» 1 zakje bakpoeder
» 2 flinke tl gemalen steranijs
» 1 ½ el koek- en speculaaskruiden
» 230 g honing
» 30 g bruine basterdsuiker (licht- of donkerbruin)
» 1 ei

Na het rusten van het deeg

» 50 g water
» 25 g zonnebloemolie

Zo maak je het

» Doe de tarwebloem, volkorenbloem, bakpoeder, gemalen steranijs en koek- en speculaaskruiden in een kom. Meng alles goed door elkaar en zet de kom apart.

» Schenk de honing in een kom en doe hierbij de basterdsuiker. Ze de kom 1 minuut in de magnetron. Meng de basterdsuiker door de warme honing.

» Schenk de warme honing met suiker bij het bloem mengsel. Roer het geheel goed door elkaar met een vork. Kneed daarna met de hand alles goed door tot er een korrelige structuur ontstaat.

         

» Voeg het ei toe aan het kruimelige honing en meel mengsel en meng het ei er met een vork doorheen. Kneed er daarna met de hand een samenhangend deeg van. Mocht het deeg erg plakkerig zijn dan kun je wat extra bloem toevoegen maar doe dit beetje bij beetje!

» Doe het deeg in een plastic zak of bedek met vershoudfolie. Laat het minimaal een dag of nacht in de koelkast staan.

24 uur later…

» Haal het deeg uit de koelkast en verbrokkel het in een kom. Voeg 50 gram water toe en kneed het opnieuw tot een samenhangend deeg. Bestrijk je handen met een klein laagje olie, en omgeef hier het deeg mee. Hierdoor blijft het deeg niet aan je handen kleven.

» Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg het deeg op een met bloem bestrooide werkvlak. Neem stukken van het deeg en maak hier rolletjes van. Wanneer je van al het deeg rolletjes hebt gemaakt, bestuif je ze met bloem zodat ze niet aan elkaar kleven. Rol de deegrolletjes door de bloem.

         

» Snijd de rolletjes in stukjes van ongeveer 1½-2 centimeter. Maak de stukjes deeg los van elkaar en doe ze in een kom. Schenk er ongeveer 25 ml zonnebloemolie overheen (hierdoor worden alle pepernoten afzonderlijk gebakken). Schud de kom en gebruik je handen rustig om alle deeg stukjes te omhullen met olie.

       

» Doe in een ovenschaal van ±33cmx23cm, een stuk bakpapier en stort hierin de deegstukjes. Verdeel de deegstukjes over de bodem van de ovenschaal, zonder ze aan te drukken. Doordat de deegstukjes op en door elkaar liggen, krijgen ze de mooie typische vorm.


Zet de ovenschaal zo laag mogelijk in de oven en bak voor 25-30 minuten. Controleer ze na 25 minuten, mochten ze al een goudbruine bovenkant hebben dan zijn de pepernoten klaar.

» Stort de inhoud van de ovenschaal op een bakplaat en maak voorzichtig de pepernoten los van elkaar. Laat de pepernoten even afkoelen en eet ze niet allemaal tegelijk op!

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply