Zelfgemaakte supergezonde granola

Bakrecepten / TussendoortjesOntbijt
13 april 2019 / By / Post a Comment

Ik wilde altijd al een keer zelf granola maken omdat ik gek ben op granola door mijn yoghurt of smoothiebowl. Nu is het maken van granola helemaal niet moeilijk maar wat wel een uitdaging is, is het maken van granola, die helemaal voldoet aan mijn wensen.
Het is natuurlijk makkelijk om een pak granola uit de supermarkt te nemen maar deze zitten vaak boordevol suiker. Daarnaast hou ik vooral van grote brokken granola, zoals deze bijvoorbeeld vaak in een pak Cruesli zitten. Helaas zijn deze grotere brokken vaak ook minder gezond en daarom wilde ik iets bedenken wat grote(re) brokken geeft, minder suiker bevat en minder calorierijk is. Dus een supergezond en lekker granola recept.

Het “geheime” ingrediënt voor de brokken zijn, rijstewafels! Ik brak de rijstewafels in stukjes, tot de gewenste grootte en zo had ik grotere brokken door mijn granola.

Naast dat zelfgemaakte granola gezonder is, je al jouw favoriete ingrediënten kan toevoegen, is alleen de geur in huis al een reden om zelf granola te maken.


Granola basics op een rijtje

– Gebruik als basis altijd havervlokken, ik gebruikte ongeveer 100 gram.
– Hou je van grote brokken door je granola? Gebruik dan verbrokkelde rijstewafels aangezien deze gezond en lekker licht zijn. Ik gebruikte in dit recept 6 rijstewafels*.
– Mix met je favoriete noten, ik gebruikte ongeveer 50 gram.
– Voeg zaden of pitten toe. Zoals bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenpitten of zonnebloempitten. Ik voegde 20 gram lijnzaad en 20 gram pittenmix van pompoenpitten en zonnebloempitten toe.
– Als je van kokos houdt kun je kokosvlokken toevoegen. Ik voegde ongeveer 20 gram toe.
– Voor het zoete en plakkerige mengsel gebruik je een mengsel van honing/agavesiroop/ahornsiroop met kokosolie. Ik mengde 2 eetlepels honing met 1 eetlepel kokosolie.
– Specerijen zoals kaneel, cacaopoeder of kardemom. Ik gebruikte 1 eetlepel kaneel.

Bovenstaande basics zijn natuurlijk maar een voorbeeld. Mocht jij liever veel meer noten of havermout in je granola hebben dan kun je gewoon extra toevoegen.

*Mocht je nou helemaal niet houden van grotere brokken in je granola, verkruimel de rijstewafels dan heel klein of laat ze geheel weg en voeg extra havermout toe.

In dit recept heb ik als basis voor de granola het volgende gebruikt:
Havermout, rijstewafels, kaneel, noten-/vruchtenmix (mix van amandelen, cashewnoten, cranberry’s en gele rozijnen), amandelmeel, kokosolie en honing.

Verder kun je eigenlijk toevoegen wat en hoeveel je zelf maar wilt. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om geen hazelnoten toe te voegen omdat ik deze vaak niet zo lekker vind door mijn granola. Wat ik heb toegevoegd in dit recept is:
Lijnzaad, rozijnen, kokosvlokken en pittenmix.

Ingrediënten
(1 volle bakplaat)

Droge ingrediënten
» 100 g havermout
» 6 rijstewafels
» 1 el kaneel
» 100 g noten-/vruchtenmix (Lidl)
» 30 g amandelmeel
» 20 g lijnzaad
» 20 g kokosvlokken
» 20 g rozijnen
» 20 g pittenmix

Natte ingrediënten
» 2 el honing
» 1 el kokosolie
» 3 el water

Zo maak je het

» Verwarm de oven 170 graden. Voeg in een kom de havervlokken en rijstewafels (verkruimeld tot de gewenste grootte) met kaneel. Voeg alle overige droge ingrediënten toe en meng alles door elkaar.

» Verwarm de kokosolie met de honing even kort in de magnetron totdat de kokosolie is gesmolten. Meng dit mengsel door de gemengde droge ingrediënten in de kom, zorg dat alles goed door elkaar is gehusseld.

» Verdeel de granola over de bakplaat met bakpapier en sprenkel het water over de granola. Bak de granola in 15-20 minuten mooi goudbruin. Controleer tussentijds even want iedere oven is anders. Laat de granola volledig afkoelen.

» Granola eet je lekker met een beetje yoghurt en vers fruit of heb je zin in wat te snoepen, neem dan gewoon een handje granola.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply