Gezonde gevulde speculaas

Bakrecepten / Tussendoortjes
4 december 2018 / By / Post a Comment

Sinterklaas is weer in het land en dat betekend ook dat de gevulde speculaas weer volop te verkrijgen is. Het is niet altijd even makkelijk om een echte goede gevulde speculaas te vinden en daarnaast bevatten ze zo ongelofelijk veel suikers. Ook tijdens Sinterklaas is het fijn om verantwoord te kunnen snoepen en besloot daarom om een gezonde versie van gevulde speculaas te maken.
Dit recept bevat geen toegevoegde suikers en het speculaasbeslag zit tussen bananenbrood en speculaas in. Mega lekker en ook nog eens gezonder dan de traditionele variant. Geloof me deze gezonde gevulde speculaas is iedere hap waard en  het is makkelijkere gemaakt dan je denkt!

Ingrediënten
(ovenschaal 22×22 cm)

Speculaasbeslag
» 3 (over)rijpe bananen
» 1 ei
» 60 ml sojamelk
» 50 g roomboter
» 100 g volkorenbloem
» 100 g tarwebloem
» 50 g amandelmeel
» ½ zakje bakpoeder
» 2 el koek- en speculaaskruiden
» 1 el kaneel
» 1 el honing
» Handje amandelschaafsel (garnering)

Amandelspijs
» 170 g gewelde dadels*
» 200 g gemalen amandelen

* Laat de dadels voor 3 uur in heet water wellen

Zo maak je het

» Maak eerst de amandelspijs. Doe de gewelde dadels samen met de gemalen amandelen in een keukenmachine of hakmolen. Hak ze samen tot een egale massa. Je kunt eventueel een klein scheutje water toevoegen als het te droog is. Kneed de amandelspijs tot een grote bal en laat rusten in de koelkast.

» Pureer de bananen in de keukenmachine. Voeg de eieren, sojamelk en roomboter toe en meng tot een gladde massa. Meng in een schaal de bloem, amandelmeel, bakpoeder, koek- en speculaaskruiden en kaneel. Voeg de bananenpuree en honing toe en roer tot alles goed is gemengd.

» Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de ovenschaal in. Haal de amandelspijs uit de koelkast en gebruik een deegroller voor het maken van een mooie plak. Maak de plak zo lang en breed als je ovenschaal. Mocht de amandelspijs erg plakkerig zijn, dan kun je wat bloem eroverheen strooien.

» Verdeel de helft van het speculaasbeslag over de bodem van de ovenschaal. Leg de plak amandelspijs hierop en verdeel de andere helft van het speculaasbeslag over de amandelspijs. Strooi een handje amandelschaafsel over de gevulde speculaas.

» Bak de gevulde speculaas voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply