Gezonde appelwalnoten cake van kokosmeel

Bakrecepten / Tussendoortjes
15 oktober 2018 / By / Post a Comment

Het leek me een uitdaging om een lekker en gezond recept te maken met kokosmeel. Maar wat is kokosmeel nou eigenlijk en waarom is het gezond?

Kokosmeel wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot en is een bijproduct van kokosmelk. Kokosmeel is koolhydraatarm en glutenvrij en bevat daarnaast veel eiwitten en vezels. Kokosmeel is zeker NIET hetzelfde als kokosrasp!
Bakken met kokosmeel is nog niet zo eenvoudig. Kokosmeel neemt erg veel vocht op omdat het een mega droging proces is ondergaan en veel vezels bevat. Je kunt dus niet zomaar het tarwebloem in een recept, vervangen voor kokosmeel. Je hebt veel meer vocht en eieren nodig om ervoor te zorgen dat je baksel niet droog wordt. Gelukkig is mijn cake niet droog geworden en deel ik deze graag met jullie. Weer een gezond, eenvoudig en heerlijk baksel voor tussendoor.

Ingrediënten
(bakvorm/ovenschaal 22×22 cm)

» 80 g kokosmeel
» 1 scoop (30 g) whey eiwitpoeder vanille*
» 5 g bakpoeder
» Snufje zout
» 100 ml melk**
» 3 eieren
» 30 g honing
» 50 g zachte kokosolie
» 2 eiwitten
» 1 appel
» 2 tl kaneel
» 50 g walnoten

* Ik heb eiwitpoeder toegevoegd voor extra smaak (zoeter) en meer eiwitten. Je zou dit weg kunnen laten maar gebruik dan maar 70 ml melk en 50 g honing.
** Je kunt eigenlijk alle soorten melk gebruiken. Kokosmelk, sojamelk, koemelk etc.

Zo maak je het

» Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel, snijd het klokhuis eruit en de appel in stukjes. Meng de appel met kaneel in een kom en zet even aan de kant.

» Doe in een kom de kokosmeel, bakpoeder, zout en eiwitpoeder en meng dit. Mix in een andere kom de 3 eieren, melk, honing en kokosolie ongeveer 2 minuutjes.

» Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix alles tot een egale massa.

» Klop in een schone kom 2 eiwitten stijf. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het kokosbeslag. Schep de walnoten en stukjes appel door het beslag.

» Doe een bakpapiertje in je bakvorm of vet de bakvorm in. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 30 minuten of de cake al gaar en bruin is, mijn cake had 40 minuten nodig. Als de cake gaar is, haal je hem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply