Vegan cheesecake met frambozentopping

Bakrecepten / TussendoortjesVegan
4 april 2018 / By / Post a Comment

Nee, ik ben geen vegan maar wilde gewoon graag baksels uitproberen zonder dierlijke ingrediënten. Deze cheesecake was mijn eerste experiment en ik moet zeggen, het was mega lekker! Het recept is makkelijk te maken alleen vergt het wel wat geduld… maar dat is het waard, geloof me!
Deze vegan cheesecake is zo puur en smaakvol en dat zonder roomkaas, mascarpone, boter of eieren.
Inmiddels heb ik meerdere recepten verzonnen die vegan zijn en geen toegevoegde suikers bevatten. Natuurlijk ga ik deze recepten met jullie delen de komende tijd.

Belangrijk: je moet de cashewnoten eerst 3 uur weken in heet water voordat je ze kan gebruiken! Het beste is misschien nog om ze een nacht van te voren in het water te zetten.

Ingrediënten
(bakvorm: 18 cm)

Bodem
» 
200 g dadels
» 100 g amandelen
» 30 g havermout
» 1 el pindakaas

Cheesecakelaag
» 
400 g geweekte cashewnoten
» 2 rijpe bananen
» 150 ml sojamelk
» 1 tl vanille extract
» 1 tl agavesiroop/ahornsiroop
» 100 g diepvriesframbozen

Topping
» 
250 g diepvriesframbozen
» 2 el chiazaad
» 1 el agavesiroop/ahornsiroop

Zo maak je het

Bodem
» 
Doe alle ingrediënten in een hakmolen/blender en maal alles goed fijn. Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen in. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en duw het goed aan. Zet de springvorm in de vriezer tijdens het maken van de cheesecakelaag.

Cheesecakelaag*
» 
Doe de geweekte cashewnoten, bananen, sojamelk, vanille extract en de vegansiroop in een hakmolen/blender. Mix het geheel zo een 5 minuten totdat het mengsel helemaal glad en fijngemalen is.

» Zet de helft van het cashewmengsel apart en laat de andere helft in de keukenmachine zitten. Voeg de diepvriesframbozen toe en maal dit nogmaals totdat er een mooi roze kleurig mengsel ontstaat.
Verdeel eerst het cashewmengsel met frambozen over de bodem van de springvorm. Zet de springvorm voor een uur in de vriezer.

» Na een uur verdeel je de andere helft van het cashewmengsel over de cashewmengsel met frambozen. Zet de springvorm weer terug in de vriezer voor 1 uur.

Topping
» 
Wanneer de vriestijd er bijna opzit kun je beginnen met het maken van de topping. Doe de diepvriesframbozen in een steelpannetje en verwarm deze op laag vuur. Voeg de chiazaad en vegansiroop toe. Wanneer de frambozen ontdooid zijn en er een mooi mengsel is ontstaan, haal je het pannetje van het vuur en laat je de frambozentopping afkoelen.

» Tot slot verdeel je de frambozentopping over de cashewlaag en zet je de springvorm in de koelkast. Wanneer je de taart een nachtje in de koelkast laat staan, smaakt hij nóg lekkerder.

* Ik heb er in dit recept voor gekozen om een cashewlaag met frambozen en een cashewlaag zonder frambozen te maken. Voornamelijk omdat dit er leuk uitziet. Je kan natuurlijk ook de frambozen helemaal weglaten of 1 mengsel met frambozen maken. Zet deze dan gewoon gedurende 2 uur in de vriezer.

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020

Leave a Reply