Ik had laatst weer eens zo veel zin in een quiche. Het leek me leuk om hier ook eens een gezondere variant voor de verzinnen. Een quiche is erg vet maar dat maakt het juist ook weer lekker. Om een gezondere variant te maken moest ik hier toch iets aan veranderen. Voor het deeg wordt vaak bladerdeeg gebruikt en de vulling bevat oa crème fraîche en eieren. Natuurlijk moet mijn variant nog steeds smaken naar de echte quiche dus besloot ik het deeg te veranderen en de vulling te laten zoals hij hoort.
Ik heb zoete aardappel gebruikt voor het deeg in plaats van bladerdeeg. De zoete aardappel met de quichevulling is een heerlijke combinatie. Het heeft veel weg van een echte quiche maar is toch weer geheel anders en daarnaast minder vet en gezonder.
Deze quiche kun je zeker eten als avondmaaltijd met een frisse salade of extra groenten. Ook kun je de quiche in kleine puntjes snijden, leuk voor bij de borrel of snack op je verjaardag.
Ingrediënten (taartvorm 23 cm):
Bodem
1 kg zoete aardappels (2 grote)
1 ei
50 g geraspte kaas
1 tl zout
1 tl peper
1 tl paprikapoeder
Vulling
4 eieren
200 ml crème fraîche
250 g spekblokjes
2 preien
250 g cherrytomaatjes
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 230 graden
Schil de aardappels en snij ze in blokjes
Doe de aardappelblokjes in een hakmolen en maak ze klein (je kan hiervoor ook met de hand raspen, maar dit kan lang duren)
Doe steeds een beetje van de zoete aardappel in een theedoek en wring dit goed uit, probeer zoveel mogelijk vocht eruit te krijgen (doe dit bij al de zoete aardappel)
Doe de zoete aardappel in een grote kom en voeg het ei, de geraspte kaas, peper, zout en paprikapoeder toe
Meng het geheel goed door elkaar, je kan hiervoor gewoon een vork of lepel gebruiken
Vet de taartvorm in met een beetje olie
Verdeel het zoete aardappel mengsel over de bodem en randen van de taartvorm
Zorg ervoor dat bovenkant (rand) niet te dun wordt, zo zal het sneller aanbranden (zoals bij mij)
Druk de zoete aardappel goed aan
Zet de taartvorm voor 15 minuten in de voorverwarmde oven
Tijdens het bakken van de bodem, kun je de vulling gaan maken
Bak de spekblokjes in een koekenpan aan
Maak de prei schoon en snijd ze in ringetjes
Wanneer de spekblokjes goed zijn aangebakken voeg je de prei toe
Bak de prei mee met de spekblokjes totdat de prei een beetje geslonken is en breng op smaak met wat peper
Klop in een kom de eieren met de crème fraîche los en breng op smaak met peper en zout
Verdeel het spek en de prei over het deeg en bestrooi met de kaas
Schenk het eimengsel erover
Snijd de cherrytomaatjes in plakjes en verdeel deze over de quiche
Bak de quiche ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven