Puree van zoete aardappel en pastinaak met een gehaktbal

Diner
2 mei 2017 / By / Post a Comment

Hollandse pot is hartstikke lekker en wordt door iedereen op verschillende manieren gegeten. Maar deze Hollandse pot is net even wat anders en moet je zeker eens proberen. De puree is gemaakt van (zoete) aardappels en pastinaak. En denk nu niet meteen dat je dit niet lust, maar probeer het eens uit!

Vaak bij een gekookte aardappel of puree wil ik er graag lekker veel jus bij om het wat smeuïger en smaakvoller te maken. Maar dat is bij dit recept niet nodig! Dit recept is zo smeuïg en smaakvol dat je echt geen jus nodig hebt. Ook ideaal als je wat op je calorie inname wil letten.

Ik weet zeker dat wanneer je Hollandse pot op deze manier hebt gegeten, het zomaar je nieuwe favoriete recept wordt.

Ingrediënten voor 4 personen:

Puree
600 g zoute aardappel
300 g pastinaak
300 g aardappels
Scheutje halfvolle melk
Peper, zout en nootmuskaat
Handje verse bieslook
Citroen sap van een halve citroen

Gehaktbal
500 g HOH gehakt
1 ui
1 ei
1 el mosterd
Paneermeel (± 100 g)
Peper, zout en nootmuskaat
Klontje margarine om in te bakken

Zo maak je het

Begin met het maken van de gehaktballen
Snijd de ui in kleine stukjes
Doe het gehakt in een kom en voeg de ui, het ei, de mosterd en paneermeel toe
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
Kneed een compacte massa van het gehakt
Verdeel het gehakt in vier ongeveer even grote porties en draai hier ballen van
Smelt een flinke klont boter in een braadpan op hoog vuur
Braad hierin de gehaktballen rondom bruin aan
Voeg dan een half kopje heet water toe en zet het vuur laag
Laat de ballen ongeveer 45 minuten garen onder een afgesloten deksel

Tijdens het bakken van de gehaktballen begin je met het maken van de puree
Schil de zoete aardappelen, pastinaken en aardappels en snijd ze in grove stukken
Kook ze vervolgens in 20 minuten gaar en zacht
Giet ze af en stamp grof met een pureestamper
Voeg vervolgens een scheutje halfvolle melk toe en stamp nogmaals tot een smeuïge massa
Proef de puree en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
Was de bieslook en snijd klein
Tot slot knijp je een halve citroen uit boven de puree en voeg je de bieslook toe
Meng met een lepel alles nog even goed door elkaar

Serveertip: voor een volwaardige maaltijd eet je er nog minimaal 150 g groenten bij. Je kan zelf kiezen welke groenten je hier lekker bij vindt en serveer dit samen met de puree en gehaktbal.

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Zelf pitabroodjes maken
12 mei 2020

Leave a Reply