Je ziet de groentelasagnes tegenwoordig volop langskomen op social media en in verschillende kookboeken. Een voorbeeld is de lasagne waar de lasagnebladen geheel vervangen zijn door courgetteplakjes, om zo dit recept koolhydraatarm te maken.
Buiten dat koolhydraatarm niet dé oplossing is om op een gezonde manier, blijvend gewicht te verliezen, is zo een courgette lasagne wel erg lekker. Het is een gezond alternatief voor het basisrecept van lasagne om zo een calorie- en koolhydraatarme avondmaaltijd op tafel te zetten.
Het basisrecept van lasagne bevat niet alleen veel lasagnebladen en dus veel koolhydraten, maar ook veel kaas en bechamelsaus wat de calorieën aardig laat oplopen. In dit recept heb ik een middenweg gepakt omdat ik de lasagnebladen toch wel erg lekker vind bij mijn lasagne.
Ik heb een deel van de lasagnebladen vervangen door courgette en aubergine, daarnaast heb ik geen bechamelsaus gebruikt maar alleen wat mozzarella en bovenop de lasagne heb ik wat geraspte kaas gestrooid.
Ingrediënten voor 2-3 personen:
1 courgette
1 aubergine
1 ui
1 teentje knoflook
300 g mager rundergehakt
500 ml tomatensaus/passata
8 lasagnebladen
1 bolletje mozzarella
50 g geraspte kaas
2 tl Italiaanse kruiden
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Snij de courgette en aubergine in dunne plakken (je kan hiervoor het beste een mandoline of kaasschaaf gebruiken)
Verwarm de oven voor op 180 graden
Snipper de ui en hak de knoflook fijn
Fruit dit aan in wat olijfolie en voeg het gehakt toe
Rul het gehakt en voeg wat peper en zout toe
Voeg de tomatensaus/passata en de Italiaanse kruiden toe en laat 5 minuten pruttelen op het vuur
Snij de mozzarella in plakjes
Schep een laagje tomatensaus in de ovenschaal
Bedek de laag tomatensaus met eerst een laag courgetteplakjes en dan een laag aubergineplakjes
Verdeel wat mozzarella over de courgette- en aubergineplakjes
Bedek deze laag nu met 4 lasagnebladen
Vervolgens herhaal je de voorgaande stappen en dek de laatste laag met lasagnebladen af met wat tomatensaus en geraspte kaas
Bak de lasagne ongeveer 25-30 minuten