Ovenschotel met gehakt en spitskool

Diner
16 maart 2017 / By / Post a Comment

Eigenlijk eet ik zelden ovenschotels, niet omdat ik het niet lekker vind maar omdat je hier toch altijd wat langer mee bezig bent dan met standaard aardappels, vlees en groenten op je bord.
Toch ga ik het vaker eten, het is net weer wat anders en ik hou van gevarieerd eten. Daarnaast kun je een ovenschotel een dag van te voren of diezelfde ochtend voorbereiden. Als je dan thuis komt na een lange dag werken, schuif je hem gewoon even in de oven en kun je rustig gaan zitten chjillen…. ideaal dus!

Ook met ovenschotels kun je volop variëren. Dit keer had ik nog een spitskool in huis en dat is erg lekker in combinatie met gehakt. Zo rolde er deze ovenschotel met spitskool en gehakt uit. Lekker, gezond en verzadigd goed (ook erg belangrijk toch?!).

Natuurlijk kun je de verhoudingen zelf aanpassen. Wil je liever wat meer spitskool of champignons of juist minder aardappels doe dit dan gerust.

Ingrediënten voor ± 4 personen (1 ovenschaal):

1,5 kg aardappels, geschild
Scheutje melk
1 ui
400 g (mager) rundergehakt
300 g kastanje champignons
1 spitskool
½ runder-/groentebouillonblokje
100 ml water
2 tl kerriepoeder
1 tl paprikapoeder
Nootmuskaat
Peper en zout
100 g geraspte kaas (extra oud vind ik het lekkerst maar kan ook bijvoorbeeld belegen zijn)

Zo maak je het

Voorbereidingen
Schil de aardappels en snijd ze in stukken
Kook de aardappels gaar, giet ze af en laat droog stomen

Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de ui klein, maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes
Snijd de spitskool klein, was de spitskool en laat uitlekken
Fruit de ui in een scheutje olijfolie en voeg het gehakt toe
Voeg de champignons toe en bak ze mee
Voeg 1 tl kerriepoeder, 1 tl paprikapoeder en peper toe

Voeg intussen een scheut melk toe aan de aardappels en stamp tot je een mooie puree hebt
Breng de puree op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat

Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en wok de spitskool met 1 tl kerriepoeder voor ongeveer 5 minuten

Voeg het halve bouillonblokje met het water toe aan het gehakt en de champignons
Roer dit goed door totdat het bouillonblokje is opgelost
Wanneer de puree, de spitskool en het gehaktmengsel klaar zijn, kun je de ovenschaal gaan vullen

Vullen
Begin de eerste laag met aardappelpuree, gebruik hiervoor de helft van de aardappelpuree

Vervolgens verspreid je de helft van het gehakt en champignonmengsel over de aardappelpuree

Voeg al je spitskool toe en verspreid dit goed over de ovenschaal

Gebruik vervolgens het overgebleven gehakt en champignonmengsel, verspreid dit over de spitskool laag

Tot slot gebruik je de overgebleven aardappelpuree als bovenste laag
Spreid dit uit en druk goed aan
Maak af door wat geraspte kaas over de aardappelpuree te strooien

Zet voor ongeveer 25 minuten in de oven
Controleer na 20 minuten of de kaas niet te donker wordt, zet de oven anders lager of dek af met aluminiumfolie

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen wraps
24 mei 2020
Pitabroodje met vegetarische shoarma
12 mei 2020
Zelf pitabroodjes maken
12 mei 2020