Eigenlijk eet ik zelden ovenschotels, niet omdat ik het niet lekker vind maar omdat je hier toch altijd wat langer mee bezig bent dan met standaard aardappels, vlees en groenten op je bord.
Toch ga ik het vaker eten, het is net weer wat anders en ik hou van gevarieerd eten. Daarnaast kun je een ovenschotel een dag van te voren of diezelfde ochtend voorbereiden. Als je dan thuis komt na een lange dag werken, schuif je hem gewoon even in de oven en kun je rustig gaan zitten chjillen…. ideaal dus!
Ook met ovenschotels kun je volop variëren. Dit keer had ik nog een spitskool in huis en dat is erg lekker in combinatie met gehakt. Zo rolde er deze ovenschotel met spitskool en gehakt uit. Lekker, gezond en verzadigd goed (ook erg belangrijk toch?!).
Natuurlijk kun je de verhoudingen zelf aanpassen. Wil je liever wat meer spitskool of champignons of juist minder aardappels doe dit dan gerust.
Ingrediënten voor ± 4 personen (1 ovenschaal):
1,5 kg aardappels, geschild
Scheutje melk
1 ui
400 g (mager) rundergehakt
300 g kastanje champignons
1 spitskool
½ runder-/groentebouillonblokje
100 ml water
2 tl kerriepoeder
1 tl paprikapoeder
Nootmuskaat
Peper en zout
100 g geraspte kaas (extra oud vind ik het lekkerst maar kan ook bijvoorbeeld belegen zijn)
Zo maak je het
Voorbereidingen
Schil de aardappels en snijd ze in stukken
Kook de aardappels gaar, giet ze af en laat droog stomen
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de ui klein, maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes
Snijd de spitskool klein, was de spitskool en laat uitlekken
Fruit de ui in een scheutje olijfolie en voeg het gehakt toe
Voeg de champignons toe en bak ze mee
Voeg 1 tl kerriepoeder, 1 tl paprikapoeder en peper toe
Voeg intussen een scheut melk toe aan de aardappels en stamp tot je een mooie puree hebt
Breng de puree op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat
Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en wok de spitskool met 1 tl kerriepoeder voor ongeveer 5 minuten
Voeg het halve bouillonblokje met het water toe aan het gehakt en de champignons
Roer dit goed door totdat het bouillonblokje is opgelost
Wanneer de puree, de spitskool en het gehaktmengsel klaar zijn, kun je de ovenschaal gaan vullen
Vullen
Begin de eerste laag met aardappelpuree, gebruik hiervoor de helft van de aardappelpuree
Vervolgens verspreid je de helft van het gehakt en champignonmengsel over de aardappelpuree
Voeg al je spitskool toe en verspreid dit goed over de ovenschaal
Gebruik vervolgens het overgebleven gehakt en champignonmengsel, verspreid dit over de spitskool laag
Tot slot gebruik je de overgebleven aardappelpuree als bovenste laag
Spreid dit uit en druk goed aan
Maak af door wat geraspte kaas over de aardappelpuree te strooien
Zet voor ongeveer 25 minuten in de oven
Controleer na 20 minuten of de kaas niet te donker wordt, zet de oven anders lager of dek af met aluminiumfolie