Met havermout kun je volop variëren en is erg leuk en lekker om te gebruiken in verschillende recepten. In dit recept heb ik havermout gebruikt in koekjes en zo worden het dus havermoutkoekjes. Dit recept heb ik zo gemaakt dat het een stuk gezondere koekjes zijn dan wanneer je ze in de winkel koopt. Er zit wel suiker in maar veel minder, daarnaast zit er een beetje olie in en geen boter. Boter bevat veel Verzadigd vet (Verkeerd vet) en olie veel Onverzadigd vet (Oké vet), dus ook een stap gezonder. Verder zijn er gemalen noten en cranberry’s toegevoegd, dus volop gezonde ingrediënten en een lekker en gezond tussendoortje!
Ingrediënten voor 25-30 koekjes:
75 g havermout
50 ml olie
50 ml melk
40 g suiker
1 zakje vanille suiker
150 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
3 eiwitten
100 g gemalen noten
100 g cranberry’s
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 graden
Meng de havermout met melk en olie
Voeg suiker, vanillesuiker en bloem met een snufje zout toe
Klop apart de eiwitten stijf met een mixer
Meng het eiwit door het beslag (spatel dit rustig erdoorheen, niet hard doorroeren)
Rooster de noten even in een koekenpan en maal ze in een keukenmachine
Voeg de gemalen noten en cranberry’s toe aan het beslag
Leg bakpapier op een bakplaat
Schep met een eetlepel kleine hoopjes beslag op de bakplaat
Bak de koekjes voor 25-30 min tot ze goudbruin zijn