Oké, Banoffee Pie is misschien niet zo gezond maar wel erg lekker. Heb je een keer een speciale gelegenheid, ben je jarig, is iemand anders jarig of heb je zin in een lekker ongezond stuk taart (gewoon een keertje in jouw gezonde leefstijl hè)? Dan moet je deze eens proberen!
Deze taart is goed voor te bereiden en kun je het beste een dag van te voren maken. Aangezien de taart Dulce de Leche bevat, vergt het wel wat voorbereiding. Dulce de Leche is karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Het is geen echte karamel omdat je karamel maakt van suiker en deze variant is gemaakt van zoete melk. De smaak is dan ook wat anders maar wel lekker. Wanneer de Dulce de Leche hebt gemaakt kun je het blikje ongeopend, weken tot maanden bewaren. In dit recept gaan we het natuurlijk gelijk gebruiken, maar je zou meerdere blikjes kunnen koken en deze bewaren voor later, voor een ander recept of misschien wel weer zo een heerlijke Banoffee Pie.
Het blikje gecondenseerde melk laat je zo een 2,5 – 3 uur koken in een pan met ruim kokend water. Zoals je ziet duurt het even maar je kan tijdens het koken gewoon andere dingen gaan doen. Heb je weinig tijd of is het te veel moeite dan zou je Dulce de Leche kant en klaar kunnen kopen of op een snelle manier Dulce de Leche maken (dit kun je vinden op internet).
Probeer het recept maar eens uit! Ik ga nu lekker een stukje nemen.
Ingrediënten (bakvorm 18 cm):
300 g digestive koekjes
120 g ongezouten boter
Blikje gecondenseerde melk (397 g)
400 ml slagroom
1 tl suiker
2 grote bananen of 3 kleine bananen
Eventueel wat pure chocolade voor de garnering
Zo maak je het
Dulce de Leche
Begin als eerste met het maken van de dulce de leche (de karamel)
Verwijder het papier van het blikje en zet het blikje in een pan met ruim water
Zorg ervoor dat het blikje goed onder water staat
Breng het water aan de kook en laat het blikje 2,5 – 3 uur zachtjes koken
Zorg ervoor dat het blikje continu onder water staat anders zou het blikje kunnen ontploffen
Wanneer de tijd erop zit, haal je het blikje uit het water en laat je het afkoelen
Bodem
Verwarm de oven voor op 180 graden
Hak de digestive koekjes helemaal fijn in een keukenmachine
Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur
Meng de boter door de koekkruimels
Bekleed de onderkant van de bakvorm met wat bakpapier en doe de koekkruimels erin
Zorg dat de bodem en de randen goed bedekt zijn en druk dit goed aan
Zet de bodem voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven
Vulling
Spreid het karamelmengsel over de bodem uit
Zet het geheel voor minimaal een uur in de koelkast
Klop de slagroom met een theelepel suiker stijf
Snijd de bananen in dunne plakjes en bedek het karamelmengsel
Voeg de geklopte slagroom toe maar zorg ervoor dat je ruimte vrij laat tussen de rand zodat je de banaan eronder nog kan zien
* Garneer eventueel de taart nog met wat chocolade. Dit doe je door met een dunschiller langs een stuk pure chocolade te gaan, nu krijg je kleine chocolade krulletjes
Zou ik deze wel plaatsen? hihi