C(w)arr(k)otcake, een gezonde variant op de worteltaart

Bakrecepten / Tussendoortjes
carrotcake Chjillfood
carrotcake Chjillfood
carrotcake Chjillfood
24 januari 2017 / By / Post a Comment

Carrotcake vind ik echt zó lekker! Helaas is het basisrecept van carrotcake niet altijd even gezond. Zo nu en dan een puntje kan zeker geen kwaad maar het leek mij een uitdaging om een variant op de carrotcake te maken, welke ik iedere dag zou kunnen eten.
De variant die ik hier heb gemaakt bestaat uit een carrotcake bodem en een vanille-room-kwark topping. Dit recept is gebaseerd op een bakvorm van 18 cm en één puntje is berekend op basis van 12 punten.
Een puntje C(w)arr(k)otcake bevat 124 kcal, 5,4 g eiwitten, 7 g koolhydraten en 8,1 g vet. Zoals je ziet is deze variatie op de carrotcake koolhydraat arm, wel bevat een puntje relatief veel vetten. Dit is in dit geval geen probleem aangezien de vetten met name uit de noten komen en dit “gezonde” vetten zijn.

Zin in een super lekker en verantwoord tussendoortje, dessert of ontbijt?! Probeer dit recept eens en laat me weten wat je ervan vindt.

Ingrediënten (bakvorm 18 cm):

Bodem
1 grote winterpeen
1 rijpe banaan
50 g walnoten
80 g ongezouten gemengde noten
50 g rozijnen
10 g koek en speculaaskruiden

Vulling
500 g magere vanille kwark 0% vet (Jumbo)
250 g Griekse yoghurt
6 blaadjes gelatine

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden
Schil de winterpeen en hak deze helemaal fijn in een hakmolen
Voeg de banaan, noten en koek en speculaaskruiden toe in de hakmolen en maal het allemaal fijn
Meng het geheel goed door elkaar en voeg de rozijnen toe

Bekleed de onderkant van de bakvorm met wat bakpapier en doe hier het wortelmengsel in
Druk goed aan met de achterkant van een lepel
Zet de bodem in de oven voor 20-25 minuten

Leg de gelatine blaadjes voor 5 minuten in wat koud water
Doe ondertussen de kwark en de Griekse yoghurt in een kom en roer dit goed door (je kunt eventueel ook een mixer gebruiken)
Doe nu in een pannetje een beetje water en de gelatineblaadjes, zorg ervoor dat de blaadjes goed onder water staan
Verwarm het water tot het bijna kookt en haal het dan van het vuur
Laat het mengsel ongeveer 5 minuten afkoelen en voeg het toe aan het kwarkyoghurtmengsel
Roer het goed door, het mengsel zal nu meer vloeibaar worden (geen paniek dit hoort zo!)
Schenk het kwarkyoghurtmengsel nu op de wortelbodem
Zet de taart nu in de koelkast totdat het kwarkyoghurtmengsel hard is geworden, dit kan zo een 3 uur duren

Wanneer de taart is opgesteven kun je hem eventueel wat garneren met geraspte wortels en walnoten (zie afbeelding), maar dit hoeft niet

Serieus deze taart is zo lekker en makkelijk! Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020