Makkelijk basis brood recept

Bakrecepten / TussendoortjesDinerLunchOntbijt
5 januari 2017 / By / Post a Comment

Wat?! Is brood slecht voor je? ”Je wordt er dik van en er zitten gevaarlijke gluten in….” Ach hou toch op!
Brood is zeker niet slecht voor je en heeft zelfs veel positieve eigenschappen. Brood bevat namelijk veel belangrijke voedingsstoffen zoals: koolhydraten, eiwitten, B-vitamines, jodium  en mineralen zoals ijzer. Daarnaast zit er in brood veel vezels, behalve in witbrood. Genoeg positieve eigenschappen dus!

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, voor wie brood niet verstandig is om te eten:
1. Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie). Gluten zorgt er onder andere voor dat het deeg goed rijst en de deegproducten luchtig worden. Het zijn eiwitten die van nature voorkomen in sommige granen. De volgende granen bevatten gluten: tarwe, spelt, rogge en gerst. Glutenvrije granen/zaden zijn: boekweit, amaranth, quinoa, rijst en gierst. Deze kun je op de verpakking herkennen aan het logo ‘glutenvrij’.

2. Mensen met een tarwe-allergie. Deze mensen zijn allergisch voor tarwe en kunnen eigenlijk alle andere granen gewoon verdragen. Spelt veroorzaakt dezelfde allergische reacties als tarwe omdat deze tarwesoort dezelfde eiwitten bevatten.

Ook worden er tegenwoordig veel broodverbeteraars aan het deeg toegevoegd. Broodverbeteraars zorgen ervoor dat brood langer goed blijft en luchtiger wordt. Daarnaast bevat brood veel zout.

Kort samengevat bevat brood veel belangrijke voedingsstoffen en past het prima in een gezonde en vooral gebalanceerde voeding. Kies wel met name voor volkorenbrood, dit bevat de meeste vezels.
Brood is niet goed voor mensen met een glutenintolerantie maar daar zijn alternatieven voor. Wil je zeker weten dat je brood niet allerlei broodverbeteraars (E-nummers) en te veel zout bevat? Ga naar een goede (biologische) bakker of nog beter… maak je brood zelf!
Je hebt de vrijheid om de ingrediënten te gebruiken die jij maar wil, verschillende granen en vullingen etc.
Brood maken is een fluitje van een cent en je kan het gewoon invriezen en er zo langere tijd van genieten. Niets is lekkerder dan de geur van vers brood toch?!

Ingrediënten voor 1 brood:

500 gram (tarwe) bloem (je kan zelf ook kiezen voor een ander soort bloem)
250 ml lauwwarm water
7 gram droge gist
10 gram zout

Zo maak je het

Meng alle ingrediënten bij elkaar en kneed ongeveer 5 minuten
Zorg ervoor dat je keer op keer rolt drukt en vouwt (hierdoor ontwikkelen zich gluten en de structuur van het deeg)
Maak een mooie bal en snijd met een mes diepe kerven in het deeg
Laat het deeg afgedekt met een theedoek op een warme, vochtige, tochtvrije omgeving rijzen tot het in omvang verdubbeld is
Dit zal ongeveer 45-60 minuten duren

Als het deeg in omvang verdubbeld is moet je de lucht eruit persen door er ongeveer een minuut op te slaan
Daarna kun je het brood in de gewenste vorm kneden
Leg het brood op de bakplaat en laat het voor een tweede keer op dezelfde manier rijzen

Na het rijzen leg je het brood in een voorverwarmde oven van 200 graden
Bak het ongeveer voor 30 minuten
Wanneer je op de bodem klopt en het klinkt hol, dan is het brood gaar
LET OP: de baktijd kan variëren, wanneer je bijvoorbeeld meerdere kleine broodjes maakt dan kan de baktijd korter zijn, hou het dus goed in de gaten!

Misschien vind je dit ook leuk

Vegan marble cake (zebra cake)
5 maart 2021
Gezonde kruidkoek
13 september 2020
Vegan kokoscake
18 juli 2020